Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Rassvet LOFT* Studio 3.34

Rassvet LOFT* Studio 3.34

Architect
DNK ag
Location
Moscow, Stolyarnyi per.,3/34 | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments
© DNK ag, Ilya Ivanov

Rassvet LOFT* Studio 3.34

DNK ag as Architects

RASSVET LOFT*STUDIO is located in the central part of Moscow, in the territory which at the beginning of the 20th century was occupied by furniture factory of famous in Russian Empire Muir & Mirrielees trading house. In the Soviet period the machine-building plant Rassvet was located here. The plant is associated with the names of outstanding aviation designers Sergey Korolev and Semyon Lavochkin. To date, a rich development of buildings of various styles reflecting the history of the 20th century has been formed on the territory.


Our project opens this territory to the city and integrates industrial buildings into the residential urban environment while maintaining the historical spirit of the place. Particular image of the project was inspired by the architectural environment of the late 19th century: the main building of the factory Muir & Mirrielees designed by Roman Klein; Russia's largest red-brick neo-gothic Catholic Cathedral and rich decorated buildings of the Shchukin’s manor house built in pseudo-russian style (now Timiryazev State Biological Museum) with old park adjacent to the museum. The first task was to turn the factory building with panel facades of the late 1980s into an apartment building.


The existing bulky concrete volume with small windows dissonated with the surrounding historical buildings and did not fit the new residential function. We removed the facade concrete panels and replaced them with brickwork. The facade of the elongated industrial building was visually broken into several volumes resembling medieval row houses. Each ‘house’ has its own face.


They differ in texture and colour of brickwork, framed windows and balconies. In addition ‘houses’ of the western and eastern facades have different width, proportions and number of windows. The width of ‘houses’ corresponds to the size of one apartment. A concrete skeleton is left Inside the building, mezzanines are inserted into the 6-meter high floors. Four floors now have two-level apartments with double-light spaces.


Attic are located at the top level. A parking is organized in the existing basement. Ground floor apartments have separate entrances and front gardens. They are raised to the ground floor level and separated from the driveway by brick wall with flower gardens due to which there is a clear division of private and public space. The logo of the project RASSVET {dawn} LOFT * STUDIO - a solar circle – is manifested in the design of the main entrance. The ribbed canopy with lantern light throws a “striped spot” on the wall that moves along the facade following the sun.


The evening illumination of the entrance area repeats this theme - a pendant lamp in the vestibule illuminates a circle on the surface of the ceiling. The continuation of our work with the territory was a neihgboring dilapidated building for houshold purposes and closely adjacent to the museum park. We have transformed the structure of the existing building and developed the typology of a building atypical for Moscow and especially for the city center.


Low-rise building consists of different types townhouses with one-, two- and three-level apartments. Some of them have separate entrances from the street and front gardens. Attic apartments have double-light spaces and spacious terraces. There is covered parking at the ground floor level. The complex configuration of this building with courtyards is complemented by a high pitched roof with gables and an active silhouette of a lucarnes. The facades are made of hand-made clinker bricks, echoing the red brick architecture of the historical museum. In general, after the transformation our building began to resemble a large urban estate. So on the place of industrial territory, through the game of images, new materiality and tactility, we managed to create an original project with non-standard solutions and transform the former industrial passages into cozy city courtyards and streets.


Authors:
Daniil Lorenz, Natalia Sidorova, Konstantin Khodnev, Ilya Bolotov, Marina Ustyugova, Anna Baranova, Andrew Taranuha 

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Courtyard houses in Villaviciosa de Odón
next project

Courtyard houses in Villaviciosa de Odón

Apartments
Madrid, Spain - Build completed in 2019
View Project