Recreation center

Recreation center

Architect
Graal Architecture
Location
Athis-Mons, France | View Map
Project Year
2019
Category
Distribution Centres
Schnepp/Renou

Recreation center

Graal Architecture as Architects

Graal architecture office delivers a recreation center in Athis-Mons

The construction of the Jaurès recreation center provided the city of Athis-Mons with an opportunity to equip itself with a facility for small children adapted to open learning methods and at the same time help to reduce the pressures of the towns growing population.

 

The zone is characterized by its geography, a very fragile alluvial plain between the Seine and the Orge, which was ideal for locating important railway infrastructure and urban development stretching lengthwise form the southwest to the northeast. This area is subject to a number of rights of way exposing it to important nuisances. Thus, the Jaurès school complex plays the strategic urban role of liaison with the rest of the neighborhood. The school complex stands in a residential area comprised of a number of period buildings of varying typologies. The urban challenges of the project were to create a pleasant entry opening onto the pedestrian area and the church of Notre-Dame de la Voie as well as to undertake an urban and architectural recomposition in which the recreation center plays the role of connecter between the different scales.

 

Imagined as an element embedded in this fluvial zone, the building stands on a unifying mineral platform approximately one meter in height, which blocks the view of the children from the street while still enabling the interior spaces to open broadly to the outside. Thus, by protecting the plot from high water, the platform transforms the constraints of this site on the floodplain into project opportunities.

 

The protective façade of the facility where it borders the railways extends for a length of 40 meters, ensuring a powerful presence in the area. The integrative approach implemented here considered the nearby Seine as a genuine material of the project. The flowing water and the reflections inspired the project designers to create a changing and harmonious envelop. The rhythmic and kinetic façade expresses the different temporalities of the program while dialoguing with the activities of the nearby railways. Composed of curving concrete veils colored a pinkish gray, the façade, though massive, vibrates and interacts with the light, one’s point of view and the comings and goings of users making this a welcoming and protective building.

 

Users access the recreation center via a ramp hollowed out of its stained concrete base. This exterior pathway leads to the lobby, which serves as a threshold and reception area for parents. To the right, the “big hall” is a multipurpose room. The floor area of 157 m² extends across the entire width of the building with a height of 4.70 meters and broad glazed bays creating a dialogue between the area of the courtyard and the railways. Designed for flexibility, this central space is easily adapted to all sorts of extra-curricular activities.

 

The workshops are intentionally simple spaces, designed to host a wide range of activities. Conceived with the aim of easy maintenance and upkeep, these rooms are as basic as possible to reduce finishing and fitting out costs. A training kitchen is placed in direct contact with the big hall and with the exterior to facilitate waste management. All these rooms have large glazed bays to ensure optimal natural light and additional fresh air.

 

The project was designed as a “basic facility.” Thus, far from being complex and costly, the Jaurès recreation center strove to focus on the economics of the project, carrying out an in-depth survey of the area and local uses to be able to offer an energy efficient, adaptable and sustainable facility to the town of Athis-Mons. 

 

The firm

Graal, founded by Carlo Grispello and Nadine Lebeau, is dedicated to architecture and urban strategies. The firm strives to enhance the qualities of uses, ways of dwelling and project materiality.

Read story in FrançaisItalianoPortuguêsDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More