Red Box

Red Box

Architect
AD ARCHITECTURE
Location
Shantou, Guangdong, China | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Ouyang Yun

Red Box

AD ARCHITECTURE as Architects

The project is located in Zhongsanhe Village, Xinxi Town, Longhu District, Shantou. The site is situated in the center of Xinxi Town, a 500m-diameter busy life circle which consists of markets, schools and hospitals and completely retains the features of the traditional town.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Village clusters featured by order

The word “landmark” has been prevailing in recent years, leading to a boom of high-rise buildings over 100 meters in cities. This trend can be also seen in today's rural construction. Residents in Zhongsanhe Village are apt to build 6.5-floor buildings, to approximate the maximum height of self-built rural houses stipulated by national regulations as much as possible.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Those new rural constructions together create a smooth, level skyline, with old houses wedged in between. Such built environment is caused by replications and order in rural construction, and indicates power and wealth to some extent. However, the current lifestyle in the village hasn’t changed a lot and laughter still fills the community. The chief designer XiePeihe holds that the lifestyle here is pleasing and can be continued.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Challenge to the established order

Constructions in today's town villages in China tend to blindly follow order and trends. Many rural residents construct houses after their neighbors, with no consideration of their personalized needs. For this reason, unaesthetic and uniform “box-like” buildings are sprawling in Zhongsanhe Village. Fortunately, an intimate relationship is still kept between residents in the neighborhood.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

The chief designerXiePeihe, as a native of Xinxi Town, intended to challenge the established architectural order and to explore the new possibilities of connecting the present and the future. For him, breaking and redefining the order is to make a revolution whilst retaining the intimate relationship between people, people and architecture. This is in line with the AD ARCHITECTURE’s commitment to pursuing innovation and harmony.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Surroundings

With an identically box-like shape, houses surrounding the site are organized in an orderly manner. The fusion of new and old houses, which are like numerous pixels, shapes the built fabric at the edge of the town regularly, yet disorderly.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Site

The east side of the site is close to the external wall of the neighboring house, and its north and west sides are only 90cm and 30cm away from the neighbors. In addition, there is a 12-meter-wide main road on its north, and a 4-meter-wide road on the south.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

Building fabrics and functions

The building of the project adopts red split bricks and fashionable white matt tiles on facades. The whole building forms a strong contrast with the surroundings, and meanwhile conveys a sense of harmony and respect. It blends into the wider built environment in a high profile. White and red boxes with varying sizes and proportions are combined yet separated subtly, producing modern and aesthetic building exteriors.The overall building consists of 7 floors. 1Fis for shops, 2F-5F for handicraft workshops, 6F for residence, and 7F for leisure and reception.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

The overall interior design of the residence emphasizes simplicity and comfort. The floor of the living room and the dining room are covered with white marbles, which show simplicity. Walls are clad in large areas of milky-white art paint and warm-color wooden veneers,to produce cleanness and the warm tone of the space. The red glass of the kitchen is a highlight in the space, echoing with the red furniture and red exterior walls, and alsogiving a sense of comfort and dramatic visual effects.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

The transparent glass windows on the building facadescreate harmonious integration between the interior and the surrounding outdoor environment. In addition, wooden veneers and wooden flooring divide the space into two "boxes" clearly. The privacy of the space is enhanced from the passage.The bar counter, tea table and sofa on 7F serves guest reception. The wooden floor in the space creates a relaxing ambience, which brings people closer. The design pays attention to both a leisure atmosphere and functionality.

photo_credit Ouyang Yun
Ouyang Yun

AD ARCHITECTURE created a peaceful living space that embraces nature and sunshine, a space truly dedicated to users.As an architect and interior designer, XiePeihe explains that design doesn't seem to make a sea change but it does make some difference in life and he enjoys this process.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More