Redfern Warehouse

Redfern Warehouse

Architect
Ian Moore Architects
Location
Redfern, Sydney, Australia
Project Year
2018
Category
Warehouses
Rory Gardiner
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminium Sliding Door SystemSCHÜCO
ManufacturersFritsJurgens
ManufacturersPorro S.p.A.
Aluminium Window Framing – Mcarthur SuiteAlspec
Facade Cladding – Alucobond PlusAlucobond
Ceiling Fans,Tapware – Pipe By Marcel Wanders Boffi s.p.a.

Product Spec Sheet
Aluminium Sliding Door System
by SCHÜCO
Manufacturers
Manufacturers
Aluminium Window Framing – Mcarthur Suite
by Alspec
Facade Cladding – Alucobond Plus
Ceiling Fans,Tapware – Pipe By Marcel Wanders

Redfern Warehouse

Ian Moore Architects as Architects

This adaptive reuse of a former warehouse has maintained the exterior almost untouched, with only a few new windows inserted into existing openings. This soft touch has been extended to the interior, where original brick walls have been exposed and the large timber roof trusses highlighted as the starting point for the conversion to a family home.


The brief called for a 4 bedroom home, with self contained guest accommodation, a home office, to be used as an equine genetics laboratory and a large garage space to store a collection of classic sports cars. There was a strong emphasis on maintaining an industrial feel to the conversion and the owners asked that there be no timber, marble or black finishes used in the renovation.


The upper level is divided on strict alignment with the existing trusses with the bottom chord of the trusses used as a horizontal datum, with all solid walls stopping at this level and clear glazing installed above to enclose the cellular spaces, while allowing visual continuity of the trusses and ceiling throughout the space.


A very large, hot/cold and noisy space has been transformed into a comfortable family home by locating all household spaces on the upper level, effectively a single storey house, while ancillary spaces are on the lower level. Large outdoor recreation spaces flow off the main living area, allowing natural light and ventilation, as well as views to the sky and new landscaping, where even the family dog gets real grass on the terrace. Material and furniture choices provide comfort, low maintenance and colour to enliven the space.

New work is complementary but clearly distinguished from original fabric through a rigorous application of the concept of retention, recycling and reinforcing the original form and spatial qualities of the warehouse, while inserting a series of refined and elegant new elements to contrast with and compliment the original, with no sentimental or nostalgic reinvention of a warehouse aesthetic.


Material Used:

1. Alucobond – Facade Cladding – Alucobond Plus

2. Schuco – Aluminium Sliding Door System

3. Comcork – Cork Flooring – Walkeasy

4. Alspec – Aluminium Window Framing – Mcarthur Suite

5. Boffi – Ceiling Fans

6. Boffi – Tapware – Pipe By Marcel Wanders

7. Caroma – Bathroom Fittings By Marc Newson

8. Lysaght – Ceiling Lining – Perforated Mini Orb

9. Horiso – Aluminium Sun Control Louvres – R80

10. Breezeway – Glass Louvres – Altair 150 Clip

Share or Add Redfern Warehouse to your Collections
Project team
North London Hospice
next project

North London Hospice

Care Homes
London, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project