Reflection House
zeropixel architects

Reflection House by Zeropixel Architects

zeropixel architects as Architects

In the area of ​​Apokoronas and specifically in Vamos, in a study area adjacent to a forest, we designed a single-floor vacation house that will be used, apart from family vacations, as a short-term rental accommodation. So the purpose was initially to cover the needs of the family as well as the rest of the users of the residence.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

The plot is flat and is surrounded by two roads, one of which is relatively a busy road. On the other two sides we have the forest and an organic olive grove. Analyzing the data, we designed a ground-floor volume of a building which in a U shape creates a filter from the streets and an introversion towards the courtyard spaces that print all the rooms of the house. The building is made of stone, using stones from the area, with exposed slab and inverted reinforced concrete beams.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

Internally from the beams on the roof, flat solar panels have been installed , which "disappear" inside the roof and offer energy efficiency. By keeping the two large cypress trees and integrating one into the volume of the building, a large patio was created that separates the living areas from the sleeping areas and at the same time creates an outdoor barbeque area. The "hug" that is created, in addition to the microclimate and the feeling of privacy and tranquility, also offers a wonderful view of the white mountains that are right in front of the terrace with the pool.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

The entrance spot is in the middle of the building, leading to the kitchen area, the dining room, the living room and the guest wc. Behind the kitchen is a large bedroom with bathroom, wardrobe room and office, as well as a semi-outdoor seating space. This space meets the couple's needs for complete isolation and work, inside or outside, while staying at home, keeping a distance from other users.
The living room adjoins the patio, with the glass corridor leading to the remaining bedrooms. This glass corridor of the building with the large cypress, deprives the monotony of the large volume. Next in line are three bedrooms with a bathroom each and a control room. All the areas of the house have transparent openings with the main openings being North-West orientated and expanding to the single terrace.

photo_credit zeropixel architects
zeropixel architects

The 50-meter terrace has a swimming pool in the center, positioned in such a way that the entire mountain range of the White Mountains is reflected on it and makes this view visible through all the areas of the building. To walk the house from one end to the other, one would need to walk 68 meters and the closer one gets to the center, the osmosis of the users intensifies, while the further one moves away from the center, the more privacy. Going out into the courtyard, one is essentially in the outdoor living room with its summer uses and going down five steps from the veranda, one meets the nature, as there is no other intervention in the rest of the property.

Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More