Research Center Prince Felipe

Research Center Prince Felipe

Architect
Ramon Esteve Estudio
Location
Valencia, Spain | View Map
Project Year
2004
Category
Research Facilities
Mayte Piera

Research Center Prince Felipe

Ramon Esteve Estudio as Architects

The research center is located next to the City of Arts and Sciences of Valencia. This is a private foundation attached to the Ministry of Health of the” Generalitat Valenciana “destined to biomedical research and the application of research to the healthcare system.

Form and function
The objective of this project is to achieve the highest possible functionality, projecting a powerful technological impression that a center of this nature requires.

Uses and spaces
The program differentiates two main uses: the area devoted to the research and the area of services and management of the building. In this way the elements that make up the center to respond to these needs: on the one hand, it creates a base, which contains the area of services, from which three cubic volumes emerge, making the area of research. Two glass columns, which contain the vertical infrastructures, articulate the three prisms.

Abstract
This construction is characterized by the rhythmic progression of translucent volumes that serve the environment that surrounds them. Its permeable facade acquires a continuous and uniform appearance that differs from the hollowness that is most often used in this type of constructions. In this way the building acquires an abstract dimension that enhances the clean image of the form.

The entrance to the complex is carried out by two ramps: a pedestrian street, which merges with the public plaza, and the other of road access by which you enter the basement of the building. Everything is framed within a space designed for public use, composed of a green area and a paved plaza that includes a shallow pool of water.

Clean materials
The finishes of this area meet a number of technical requirements, hygienic and biological protection that homogenize the space. Every area is wrapped with a double layer of translucent glass that is protected by a horizontal frame of aluminum slats. The parts that welcome public use are configured as a warmer space, finished with wood and natural stone.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More