Residential Building HGH

Residential Building HGH

Private Houses
Austria - Build completed in 2014
Mark Sengstbratl

Residential Building HGH

[tp3] architekten as Architects

Residential Building HGH [tp3] architekten Location: Steyregg, Upper Austria Year: 2014 Photographer: Mark Sengstbratl


The exceptional property with its existing topography as well as the views towards the city of Linz and the industrial area of Voest were starting points for the design of this project. The idea was not to adjust the surrounding terrain to the house but to insert the building into the existing landscape.


An elongated two-story structure penetrates the uprising terrain in order to stand out at the end of the tip over a small slope. While the entrance area and the garage are located at the lower level, the living area, terrace, pool and garden are situated on the upper level. The projection reinforces the conscious play with the existing topography and creates a protected terrace in the basement.


The cardinal points and particularly the orientation of the views also were decisive for the design. While the kitchen and living room are aligned towards the urban space and the industrial area in the south-west, the gaze from the terrace and pool is directed towards the greenbelt in the south.


The house was executed in solid construction (concrete and brick) and designed as a low-energy house. It is equipped with solar panels and a controlled ventilation system with heat recovery.

Project team
Serpentine Sackler Gallery
next project

Serpentine Sackler Gallery

Art Galleries and Exhibitions
London, United Kingdom - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter