Restaurante das Lapas

Restaurante das Lapas

Architect
Correia/Ragazzi arquitectos
Location
Vila Meã, Portugal
Project Year
2017
Category
Restaurants
Juan Rodriguez

Restaurante das Lapas

Correia/Ragazzi arquitectos as Architects

The site was outlined by a pre-existing house, with a terrace quite tipical from the region, located at the upper part of the terrain, which has a singular topography, accentuated by slopes and terraces defined by stone walls.

 

The architectonic requalification of the restaurant, is marked by a clear distinction between the pre-existing building, which corresponds to the rehabilitation, and the new building that would constitute an extention.

 

Although both buildings stand upon the terrain terraces, the refered differention between them is accentuated by its orientation and window openings, forming an “L” shape that opens to the view, and defines a plasent exterior area. Both these volumes recive the restaurant with the entrance at the upper level of the terrain at the same height as the main street, Rua das Lapas.

 

The new volume, materialized in a modelar wood structure, takes as a reference the pre-existng stone building, and they connect in a way that creates two paths, a private and a public.

 

As the user moves away from the construction, the wooden structure gets more emphasys on the terrain, and it stands supported by wooden pillars through the slopes, creating a suspended part, covering a platform below more related with the terrain, creating an area more quiet and shaded.

Share or Add Restaurante das Lapas to your Collections
Project Credits
Between The Sheets | Damask
next project

Between The Sheets | Damask

Private Houses
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project