Richard James flagship store

Richard James flagship store

Architect
Andy Martin Architecture

BR Design Associates
Location
London, United Kingdom | View Map
Category
Shops

Showrooms

Richard James flagship store

Andy Martin Architecture as Architects

Andy Martin Architects designs the most striking and innovative retail flagship in London


Andy Martin Architects completes the new Richard James Flagship store in Savile Row!


The largest retail space on Savile Row,the new store,offers the customer a more holistic approach to the flagship’s design that is articulated in simple,bold and quirky design features.


Andy states his aspiration lies in aligning Richard James core brand character with a unique design response, respectful to the context, innovative in its material and aesthetic qualities, flexible and durable interms of its maintenance and over all performance.


The extensive open space is delicately divided in two main areas, ‘Seasonal’ and‘ Classic’,by a translucent screen treated with a dichroic film that varies in colour, luminosity and reflectiveness.This free-­‐standing screen becomes the central feature of the new space,operating both as a vibrant back drop to the displays in the ‘Seasonal’ area and a circulation distributor, concealing the more ‘private’ areas of the Classic and Changing Rooms.


The element that blends the entire unit together is the stretched ceiling, which conceals an adjustable ambient light system, providing a changeable personality. This is versatile in that it can be easily changed, re-­‐installed and decorated seamlessly. This becomes a canvas for future art driven interventions.


Andy identifies four main Brand Characteristics in ‘Richard James’ recent collections from which visual and performative references are drawn from in his design.


These are Reflected Colour, Colour Casting, Chroma and Translucent Inner Skin.


Andy adds, “We derived techniques and effects from the above, which are directly translated in the key design features of our proposal. For example, the stretched canvas ceiling system works in direct reference to colour in terms of its reflective and projective qualities and the central screen evokes the chromatic and translucent related to light, texture and colour blur.”


Share or Add Richard James flagship store to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Room DividerSensitile Systems
Product Spec Sheet
Room Divider
Winter House
next project

Winter House

Private Houses
L'Eliana, Valencia, Spain - Build completed in 2019
View Project