Royal Academy for Nature Conservation

Royal Academy for Nature Conservation

Universities and Cultural Centres
Jabal Ajloun, Jordan - Build completed in 2013
Ammar Khammash

Royal Academy for Nature Conservation

Khammash Architects as Architects

“The traces of an abandoned quarry on the outskirts of Ajloun City, stands charged as a catalyst for the design process of the Rangers Academy Building.”


In the late 1980s-1990s, the Jordanian Government decided to stop many functioning quarries for a variety of environmental reasons. The abandoned quarries remained as untreated wounds and abandoned cuts in the landscape, with no serious land reclamation efforts. The proposed site of the new the Rangers Academy Building held the shadows of a once was a functioning quarry. In this project, our office decided to celebrate the quarry instead of erasing it, by using this man-made artificial exposed cliff to the advantage of the project. This deformed cut turned into the real thrilling challenge of the site.


The building design was based on the quarry cliff cut-line that a bulldozer driver once drew in the land some twenty years ago, never knowing that this line will be the base of a building elevation. The building follows the quarry line very accurately creating a linear addition of constructed stone to the bedrock. The total fill elevation adds up from the ratio of one third added layer of construction on top to two thirds bedrock.


The massive southern elevation, which is the most dramatic of all, consists of very small windows with giant vertical blade-like stone cracks shearing into zero width. Those cracks bring light into the vertical circulation areas and the hidden bathroom gardens. The shearing cement in the walls thins down to zero in width, causing the knife edges to crack and act upon their material character.


The Academy Building has a double folded functionality: from one side it is an environmental academy that presents nature-oriented educational programs, on the other, it is a high-end restaurant and a craft shop that finance the academic program of the project.


Arriving to the building after crossing a bridge spanning 30 meters over the quarry gap (the longest masonry arch in Jordan and probably the region and is equivalent in diameter to Hagia Sophia’s dome), the building welcomes you at the exact middle contact point between the restaurant's dining room to your right, and the academy to your left. There, the quarry rock acts as the main foundation.


The corridors are defined by a crack in the ceiling that lets natural sunlight in and guides the visitor to the rest of the academy. The building has a very basic treatment of materials. It is made from Ajlouni lime stone from the site's quarry and other quarries that share the same strudel of rock. In the lecture hall, plain concrete block is used for acoustic buffering and insulation in addition to straw in the wall sections. Cuts in the walls were kept exposed without plastering, which shows in the openings of the hall.


On the opposite side of the building facing the forest which was not affected by quarrying activities, the academy touches the forest with a beautiful handshake. The building hovers over the forest and barely touches it. It has minimal footprint as the foundation columns cantilever tilts at 45 degrees above the forest floor, and cantilevered terraces with blade-like edges floats –almost like paper- above trees canopies.


ASR Headquarters
next project

ASR Headquarters

Offices
Utrecht, Netherlands - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter