Rubin Museum of Art | Synesthesia

Rubin Museum of Art | Synesthesia

Architect
Axis Mundi
Location
New York, NY, USA | View Map
Category
Museums

Synesthesia | Himalayan Vista

Axis Mundi as Architects

“Whether this mysterious sanctuary hidden amid Pemako’s mist-shrouded mountains can ever be located geographically is of secondary importance to the journey itself. In the Buddhist tradition, the goal of pilgrimage is not so much to reach a particular destination as to awaken within oneself the qualities and energies of the sacred site, which ultimately lie within our own minds.”
― Ian Baker, The Heart of the World: A Journey to the Last Secret Place 

Synesthesia | Himalayan Vista

Concept
Our design concept creates a dynamic and fluid immersive space that conveys sheer boundlessness. The integrated use of light and color (wavelength) and sound-based experiences (vibration), both of which can imperceptibly change (phase shift) throughout the course of museum hours, serves not only to elevate mindfulness, but also to imbue gallery-goers with a sense of wonderment and awe.

Form
The interior form is inspired by a three-dimensional topographic map that has been conceptually removed from the third floor gallery - creating a presence of absence. To enable a unique flowing geometry, we’ve clad the walls and ceilings with a framework of lightweight, computer-milled acoustical ribs which are made from a mix of sustainable and recycled materials and impregnated with sound-absorbing felt. Felt has a long and storied history in Central Asia, and the merging of the latest digital fabrication techniques with this most ancient of materials enables us to echo what the late French philosopher Gilles Deleuze deemed “the smooth and the striated.”

Function
The design allows us to core the Main Gallery floor with a dramatic and spacious Amphitheater and Proscenium, suitable for both lectures and video presentations (rear wall = projection surface). The interior of the West Gallery features a long, integrated bench that conceals a collection of oversized ottomans and yoga mats. There’s an adjacent ‘low-tech interactive space’, as well as a highly-functional Education Center replete with prep counter, sink, adjustable shelves and two sides of hidden storage. In the southeast corner, we’ve designed an elliptically-shaped meditation space with a curved bench and crowned by a colored egg-shaped skylight.

Light + Color
The LED lighting is controlled on a timer system, which, once programmed, will allow for an infinite spectrum of color combinations. As illustrated in the renderings, the possibilities range from all white, slow gradient color fades, to striking rainbow-like effects.

In essence, the design creates an expansive numinous gateway; a space which is both functional and flexible. It will also allow many and varied opportunities to showcase stimulating artistic and educational experiences and ideas.

Video: https://vimeo.com/391340180

Concept + Design: John Beckmann
Design Team: John Beckmann, Kirill Lynkovsky, Sara Kostic and Linda Jopen
©2020 Axis Mundi Design LLC

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More