Saatchi Offices

Saatchi Offices

Architect
Inhouse Brand Architects
Location
Cape Town, South Africa | View Map
Project Year
2015
Category
Offices

Saatchi Offices

Inhouse Brand Architects as Architects

Leading design agency, Inhouse Brand Architects was recently called in to reimagine the Cape Town offices of trailblazing advertising agency, Saatchi & Saatchi. Having previously completed highly successful office refurbishments for other agencies like Ogilvy and 99c, the award-winning Inhouse team was a natural choice for Saatchi & Saatchi, thanks to its experience in changing the traditional structure of the professional environment for the better.


Saatchi & Saatchi needed to remodel its Cape Town premises because the Saatchi & Saatchi SA group recently acquired an additional agency, BrandsRock, and as a result, the group’s Cape Town offices located at The Foundry in Green Point needed to expand. Inhouse was briefed to give the space a thorough overhaul that would convey the dynamic creativity for which the agency prides itself.


Saatchi & Saatchi’s progressive ethos of “Nothing is Impossible” infused Inhouse team leader, Annelise Botes’ design concept from the start. Bright and bold colours contrast with the more sedate; irregular lines immediately lend an air of unconventionality to the space; and playful pop culture references abound. The ground floor reception area was the focus of the project, needing to instantly signal a contemporary corporate culture that welcomes dialogue and collaboration.


The collaborative spirit that underlines the Saatchi & Saatchi brand is consistently referenced through the use of large-scale signage featuring ampersand symbols - an eye-catching feature that reinforces the spirit of collaboration and possibility. A cascading graphic forms the backdrop to the reception area.


In addition to a meet-and-greet space, the reception needed to have a dual function: due to a lack of group activity areas elsewhere in the office, it was important that the reception function as a core meeting and mingling place for the newly expanded company.


In response to this need, Botes immediately opened up the area, removing walls that paradoxically created a sense of constriction and confinement.


Instead, the levels above are now visible and this creates a greater flow within the environment. Reinforcing this, brickwork and industrial fittings are left exposed. These features date from the original use of the building as a factory and add a utilitarian feel to the space that speaks of functionality.


This sense extends into the main reception area through the use of streamlined finishes and furniture. The simple steel and wooden planters that greet visitors upon entering, also provide private conversational space while simultaneously acting as a display unit for the numerous awards the agency has won. A large meeting room that runs alongside has folding glass doors that can be opened so as to enlarge the holding capacity of the room and seating benches and tables are easily rearranged. In addition, lounge furniture is dotted around the ground floor space.


The need for spaces that are adaptable and suited to a variety of different purposes is an ever-increasing necessity for the present-day workplace. Saatchi & Saatchi’s refurbishment reflects this through the creation of spaces and custom furnishings that are designed to be multi-functional. Now, the offices function in a way that incorporates different work styles, while provides an open and vibrant entrance area that transmits company values and brand identity. Multi-functionality truly at its finest!

Featured Projects
Latest Products
News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou
6 Oct 2022 News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou

Set amidst a lush coconut forest, the Visun Great land Art Villa designed by Shenzhen-based architec... More

Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh
5 Oct 2022 News
Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh

Popular amongst youth and families in Tay Ninh, Vietnam, Chee-se opens its second store and restaura... More

The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo
5 Oct 2022 News
The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo

Pierre Baldelli opens his first restaurant in Monte Carlo, bringing back the old charm and style. Se... More

The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past
5 Oct 2022 News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past

Balancing residential comfort with the feeling of a high-end hotel, The Julius Prague by Matteo Thun... More

Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant
4 Oct 2022 News
Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant

Following the artistic and evocative interior design of Peking & Szechuan Cuisine restaurant, Da... More

GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park
4 Oct 2022 News
GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park

Built on top of an existing structure in Angelica Park in Reading, PA, Berks nature, designed by GWW... More

The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India
4 Oct 2022 News
The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India

An example of India Modern Design, ‘The Colonnade’ by Annkur Khosla Studio is a home for... More

Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation
3 Oct 2022 News
Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation

In Tribeca, New York, a pied-à-terre for a family was transformed by Jessica Gersten Interior... More