Safe Haven Bathhouse

Safe Haven Bathhouse

Individual Buildings
Ban Tha Song Yang, Thailand - Build completed in 2009

Bathhouse

TYIN Tegnestue as Architects

The new bathhouse covers basic needs like toilets, personal hygiene and laundry. A simple structure was already built and became the framework for the project.


The most intimate functions are located in the two separate parts of plastered concrete blocks. In the central area you find a space for bathing that opens up towards the vast teak plantation. The bathing area is only partly privatized, adapted to Karen culture. A tilted facade of bamboo covers the front of the building and creates a passage, tying the functions together.


A great challenge in this project is that sewage and drainage had to be dealt with on-site and handle large amounts of water during the rainy season. The waste from the toilets passes through pipes into buried. Concrete tanks that are drained from the bottom and sides. Gravel and wooden floors are easy to keep clean and dry, and all wet rooms are drained by using layers of stone and gravel.


The existing sanitary facilities at Safe Haven Orphanage, as well in the district in general, are narrow, dark and have concrete flooring that accumulates water and dirt. With this bathhouse we have tried alternative solutions that hopefully will be an important asset in the future development in the district. The climate of northern Thailand makes good personal hygiene essential to prevent diseases, especially for small children. With this bathhouse TYIN wanted to create well functioning and dignified facility for personal hygiene.

Project team
De Rotterdam
next project

De Rotterdam

Commercials/Industrials
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter