São Francisco Xavier House

São Francisco Xavier House

Architect
Nitsche Arquitetos
Location
São Francisco Xavier, State of São Paulo, Brazil
Project Year
2011
Category
Private Houses
Nelson Kon

São Francisco Xavier House

Nitsche Arquitetos as Architects

The challenge of this Project is to invent a new and unique space for human being, in an isolated location with impressive and exuberant nature and remarkable geography. The region is like a “sea of mountains” with deep valleys, flowing rivers and waterfalls. Also the sky has a strong presence in the landscape composing with the rest of the nature a classic view.

 

The terrain is a small hill, including the valley bottom and the hill top. It has a total area of 24.000 m² and contains many types of vegetations; native vegetation nearby the river in the valley bottom, weald and high Eucalyptus trees spread randomly.

 

We decided that the house should be placed on the edge of the hill with a main volume and 2 attachments.

 

The main building is a long, narrow, rectilinear volume with a transparent facade facing the view and the valley. It contains 4 suites, kitchen, living room and a veranda. Almost all ambiences are facing the view, including bathrooms and kitchen.

 

The service areas (technical area, guest room, laundry and deposit) and the sauna are attached, cross-linked, to the main building, on the flat part of the terrain, in the hill top.

 

The distribution of the service areas conform an open, but protected space, delimited by 3 sides, like a courtyard. This cozy space promotes the meeting of the people on the open air and also distributes the fluxes.

 

The house has two distinct spaces defined by the edge of the hill; a main volume with a long glassy facade facing the view, and a meeting space, protected and delimited, facing the interior of the terrain.

This story is available in multiple languages
Share or Add São Francisco Xavier House to your Collections
Project Credits
Structural design – Concrete
Structural design – Timber
Hydraulic/Electrical design
Product Spec Sheet

ElementBrand
Roof waterproofingSika
Kitchen LaminatePertech
Aluminum framesProjesul
Product Spec Sheet
Roof waterproofing
by Sika
Kitchen Laminate
by Pertech
Aluminum frames
Messner Mountain Museum Corones (MMM Corones)
next project

Messner Mountain Museum Corones (MMM Corones)

Museums
Kronplatz, South Tyrol, Italy - Build completed in 2014
View Project