Scheldezicht

BRUT architecture and urban design as Architects

With Scheldezicht we want to redefine the residential high-rise building as a stacked social community. Encounters between the residents is stimulated by creating collective spaces and designing circulation areas as spacious meeting places. The distinctive facade of Scheldezicht adds a landmark along the quays of the river Scheldt and allows neighbours to form vertical mini-communities that eliminate the anonymity of high-rise living.

Stacked housing projects often fail to encourage social contact between neighbours. Many people live close to each other, but there are few opportunities to meet each other. With our project we want to challenge this apparent paradox and stimulate social interactions without sacrificing privacy. The architecture is based on the idea that the building demonstrates from the outside what it does inside. The social qualities which are integrated into the design and the visual expression of the tower, make Scheldezicht a sustainable project, focussing on collectivity and community.

“Living vertically in housing towers around the world, is normally socially challenging. This tower seeks to solve this problem by creating multiple common zones and areas and local, physical potential for social contact in the “mini-communities” of the facades. These act as tools to enable the neighbours to get into closer contact with each other and thereby create a strong and resourceful community feeling”, says Lone Wiggers, Partner and Architect at C.F. Møller Architects.

Scheldezicht contains a wide variety of housing typologies, which attract very different residents, from small apartments for students, young double-income couples, large family homes, adapted apartments for the elderly, to innovative duplex flats. These homes are grouped into vertical mini-communities. In addition to apartments, the building also includes shops, offices and communal areas. The following collective spaces are provided within the project: a bicycle repair space, a collective laundry room and a double-height community space adjoining a roof landscape on the fourth floor that is shared by all residents.

A light grid structure envelopes the facade of the slender tower, distributing and grouping the different housing typologies. Within each compartment of the grid, apartments are clustered into a collective entity connected by private terraces. The balconies are staggered in relation to each other, which brings neighbours into contact with each other, yet allows sufficient privacy. The outdoor spaces add living quality to the homes in the form of terraces, winter gardens and a shared roof terrace. Visually this also helps to highlight the building’s unique characteristics, which are recognisable from a large urban scale while also providing intimacy on a human level. 

“The design of our building is based on the idea of stacking the typical town houses, that can be found in the adjacent historic ‘Zuid’ neighbourhood, on top of each other, integrating it into its’ urban context while also giving additional benefits to the inhabitants in terms of living quality”, says Gunther Slagmeulder, Architect, Urban Planner and partner at BRUT.

 

Material Used:
1. Façade Bricks, Nature7 mix, Vande Moortel 
2. Windows, MasterLine 8 HI+, Reynaers Aluminium 
3. Terrace doors, CP 155 (-LS), Reynaers Aluminium Scheldezicht | Reynaers Aluminium
4. Glace Façade, CW 60, Reynaers Aluminium 
5. Concrete framework, Slender Wall, Verheyen nv

Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
WindowsReynaers Aluminium
Façade BricksVANDE MOORTEL
Nature7 MIX
Slender WallVERHEYEN BETON
Product Spec Sheet
Façade Bricks
Nature7 MIX by VANDE MOORTEL
Slender Wall
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More