Schöller SI

Schöller SI

Location
Unter den Linden 4, 72762 Reutlingen, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Philip Kottlorz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesMosa
SanitaryAgrob Buchtal
ChairsBrunner GmbH
WashbasinDuravit
FittingsAXOR
CurtainsKvadrat
Drops, Satellite, Zulu

Product Spec Sheet
Chairs
Washbasin
Fittings
Curtains
Drops, Satellite, Zulu by Kvadrat

Schöller SI

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

Especially in times like these, when the office has moved into everyone’s living room, the value of shared office spaces becomes crystalclear: While concentrated work is possible at home, collective work environments are places where co-creation, collaboration and communication prevail,there by allowing completely new ideas to unfurl. They are places where corporate culture is lived and shaped, and where a sense of purpose is created through the symbiosis of different people and disciplines. With the new office for Schöller SI in Reutlingen, Ippolito Fleitz Group shows that such places can also be homey: Warm colours, an exciting materialsmix and a natural lookdefine this two-storey office. It not only creates a pleasant working atmosphere, but also reflects the values of an innovative project developer, whose core business is not just commercial, but above all residential real estate …

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Thanks to Willi Schöller, a wind of change is now blowing in Reutlingen. Because the visionary developer not only invests in wind farms and renewable energy, but also set a striking example with his 2019‘Stuttgarter Tor’ real estate project in the centre of the large town at the foot of the Swabian Alb. The 64 metre-talledifice, in which gastronomy, living and working are combined, is the town’s first high-rise building and forms the nucleus of a brand-new quarter: In future, more residential and commercial units and even a hotel are planned forthe ‘City Nord’ quarter. So there are busy times ahead for the resident project developer, who is well aware of his style and town-defining role, and who wants to enjoy the great views from the ‘Stuttgarter Tor’ himself: The group moved into two of the eighteen floors in January 2020. The family company’s innovative and binding identity is now reflected across a floor area of around 850 square metres.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

The clarity of the architecture (which imbues almost all Schöller SI projects) is continued in the interior – but becomes quite literally more multi-faceted: Tinted glass partition walls, pale curtains, linear storage units and fringed carpets zone the different areas, giving the space a rhythm that is characterised by overlays, reflections, transparency, but also by density. Accordingly, both open-plan and more intimate sections, as well as different work situations can arise: from the classic workbench and large shared tables, to lounge situations and alcove retreats. As a free interpretation of the slogan“Your office is where you are!” (à ACTIVITY-BASED WORKING), employees can decide which informal constellation best supplements their fixed workstation, supporting them in (internal) communication and thus helping them perform their daily tasks.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Despite these divisions, the space remains fluid and flows smoothlyaround the central access core. To transform this closed centreinto a lively focal point, its design was deliberately exciting: Bold colours (àCOLOUR IN SPACE) alternate dynamically with different materials and textures; shelves, picture rails and pinboards activate the area; integrated seating is arena-like,forming a lively meeting spot for smalleror larger teams. The space strikes the perfect balance between a collegial work environment and warmth or cosiness, without turning it into your living room at home.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

The fact that employees feel so comfortable and welcome here has a lot to do withexcellent room acoustics and a pleasant interior climate – supported by the lush green planting in the space(à GREENTERIOR). It is also thanks to a superior depth of detail, which is expressed in the precise choice of materials and furniture, as well as in the lighting scheme, which combines natural light, ceiling lights and bespoke desk lighting. Both these things ensure that the up to 48 workstations are used by people who understand their place of work as a landscape of values, endowing them with a sense of belonging and a purpose for their actions.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

It ultimately also has a lot to do with the fact that the team was involved in designing the space: workshops with representatives from all three departments (real estate, administration, renewables) helped determinethe table constellations, workplace-proximate exchange and meeting options, as well as the three colour worlds. The latter vary in tone depending on the field of work,and form a visual unit with carpet, ceiling and a wall section in the hallway. In this way, employees –at their own workstation, in the direct team area or the office as a whole– are taken on a visual journey where they can create individual connections, discover new things time and time again, make the space their own bit by bit, and identify with it properly.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Complete identification with the workplace is not only an essential cornerstone for a successful, solidarity-based work practice, it also forms the basis of a healthy corporate culture, with individual values that can be felt everywhere. Because one thing quickly becomes clear: Schöller SI not only presents itself to the outside world as collaborative, family-oriented, reliable, traditional and modern yet innovative, but above all internally –in this meticulously designed locus of closeness, encounter and communication.

Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More