Science Labs & Music Center at Panyaden International School

Chiangmai Life Architects as Architects

At Chiangmai Life Architects (CLA) our culture is predicated on meeting the challenge of well designed, beautifully executed sustainable buildings.

Our client, Panyaden International School places equal values on personal development of the students by means of a value-based curriculum as well as academic excellence through its accreditation as IB World School. Its philosophy integrates these concepts with being close to nature as a key trade mark.

Therefore, the architecture had to reflect this notion of integrating nature with contemporary design and modern engineering knowledge. Following these guiding principles CLA used natural materials such as bamboo, rammed earth and adobe bricks in organic design forms that integrate the buildings into their natural environment based on modern structural and safety calculations whilst achieving a minimal carbon footprint.

The Science labs consist of 3 lab rooms, chemistry, physics and biology, furnished with state-of-the-art equipment such as fume hoods, fresh air systems, emergency showers, etc. The building is shaped like an L,which because of the way the bamboo roof was designed looks like a heart from above. The middle compartment acts as the supply, storage and central distribution room for gas and all lab materials. The building captures the user’s imagination by the unusual contrast but at the same time unexpected smooth marriage between the exposed bamboo structure and earthen walls with the cutting-edge technology on display in the lab space.

The music center comprises 2 adjacent buildings, one hosting the performance hall, the other 4 smaller music rooms for individual sessions. It also includes an ambient controlled instrument storage room that reduces the humidity fluctuations experienced in northern Thailand. Because of the non-reflective bamboo surfaces of the roof, the sound experience is very clear without echo. At the same time the natural materials especially the adobe walls are great sound insulators, keeping the surrounding areas quiet. The roof design brings the 2 buildings together resembling 2 hands or wings in a protective gesture for the structure underneath. Inside the rooms the visible bamboo roof with its arches and flowing curves inspires the students to get in touch with the natural flow of music pouring from their hearts.

 

Material Used :
1. Chiangmai Life Construction: treated bamboo, adobe bricks, rammed earth, wattle & daub
2. Chiangmai Airtec: fresh-air & cooling systems
3. Official Equipment Manufacturing: lab furniture
4. Roofs: treated bamboo
5. Walls: adobe bricks, rammed earth, wattle & daub; lime plaster 
6. Windows & doors: recycled hardwood
7. Foundations & floors: reinforced concrete 

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More