Seona Reid Building, Glasgow School of Art

Seona Reid Building, Glasgow School of Art

Architect
Steven Holl Architects

JM Architects
Location
Glasgow, United Kingdom
Project Year
2014
Category
Universities
Stories By
Steven Holl Architects

Jansen
© Alan McAteer

Seona Reid Building, Glasgow School of Art

Steven Holl Architects as Architects

The Seona Reid Building is in complementary contrast to Charles Rennie Mackintosh’s 1909 Glasgow School of Art – forging a symbiotic relation in which each structure heightens the integral qualities of the other. A thin translucent materiality in considered contrast to the masonry of the Mackintosh building – volumes of light which express the school’s activity in the urban fabric embodying a forward-looking life for the arts. This project’s unique interior and exterior forces on the design are the catalysts for creating a new 21st century model for the art school. Working simultaneously from the inside out - engaging the functional needs and psychological desires of the program - and the outside in - making connections to the city campus and relating to the Mackintosh building opposite - the design embodies the school’s aspirations in the city’s fabric.


Mackintosh’s amazing manipulation of the building section for light in inventive ways has inspired our approach towards a plan of volumes in different light. The studio/workshop is the basic building block of the building. Spaces have been located not only to reflect their interdependent relationships but also their varying needs for natural light. Studios are positioned on the north façade with large inclined north facing glazing to maximize access to the desirable high quality diffuse north light. Spaces that do not have a requirement for the same quality of natural light, such as the refectory and offices, are located on the South façade where access to sunlight can be balanced with the occupants needs and the thermal performance of the space through application of shading. “Driven voids of light” allow for the integration of structure, spatial modulation and light. The “Driven Void” light shafts deliver natural light through the depth of the building providing direct connectivity with the outside world through the changing intensity and color of the sky. In addition, they provide vertical circulation through the building, eliminating the need for air conditioning.


Along the South elevation, at the same height as the Mackintosh main studios, a landscape loggia in the form of a Machair gives the school an exterior social core open to the city. The natural vegetation with some stone work routes the water into a small recycling water pond which will reflect dappled sunlight onto the ceiling inside. A ‘Circuit of Connection’ throughout the new GSA encourages the ‘creative abrasion’ across and between departments that is central to the workings of the school. The open circuit of stepped ramps links all major spaces – lobby, exhibition space, project spaces, lecture theater, seminar rooms, studios, workshops and green terraces for informal gatherings and exhibitions.


Glasgow School of Art

Jansen as Manufacturers

With its thin, translucent appearance, Steven Holl’s building at the Glasgow School of Art in Scotland stands in contrast with the decorative sandstone façade of Charles Rennie Mackintosh’s 1909 masterpiece building, which is located across the street. 

 Holl’s five storey building replaces the school’s Newbery Tower and Foulis building and wraps around the existing three-storey Assembly building, which contains the student union. Holl’s aim was to bring as much natural light into the new building as possible, resulting in three cylindrical shafts of light he calls ‘Driven Voids. These ‘Voids’ stretch from the roof down to the basement. A central network of staircases an ramps extend throughout the lightwells.

Spaces inside are organized according to their lighting requirements. As a result, many of the workshops and studios are positioned along the northern edge of the building, where they receive the most consistent levels of daylight. Ambit façade system along with VISS systems and products from Jansen were used to create the desired performance and visual effect.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersJansenVISS Basic Facade
Product Spec Sheet
Manufacturers
School of Arts in Calais
next project

School of Arts in Calais

Primary Schools and Secondary Schools
Calais, France - Build completed in 2015
View Project