Serlachius Museum - Gösta Extension

Serlachius Museum - Gösta Extension

Architect
szenARCHio
Location
Mänttä, Finland | View Map
Project Year
2011
Category
Art Galleries

Exhibitions

Museums

Serlachius Museum - Gösta Extension

szenARCHio as Architects

The proposal for the extension aims to achieve a unique and remarkable experience in Joenniemi, location of the existing Museum. Reacting to a pleasant architectural and landscape environment, where the natural structure has a great impact in the whole system of Mänttä. The extension implementation brings to the site new ways of dealing and discovering this extraordinary area. The sensitive insertion of the extension purposes a long volume towards to the lake direction and partially attached to the existing building west façade, which configures the entrance and the new foyer, either for the existing building and extension. The positioning of the extension redefines the park area and orientates to the most important views, creating a strong scenographic atmosphere. The landscape values identified in the site, led the extension proposal to be explored by the visitor in different moments, either in interior or exterior (public) spaces, trough various routes linked by platforms and ramps, offering a close relation between exhibitions route and the natural surroundings. The inclined roof is accessible from the entrance side, generating a platform which culminates in a podium where the visitor can achieve a panoramic view towards the lake and the surrounding landscape.

Project Credits
Architects
Qualia restaurant
next project

Qualia restaurant

Restaurants
Mumbai, Maharashtra, India - Build completed in 2020
View Project