Serpentine Gallery’s 2007 Pavilion

Serpentine Gallery’s 2007 Pavilion

Architect
Studio Olafur Eliasson

Snøhetta
Location
Serpentine Gallery Pavillion, London, UK
Project Year
2007
Category
Pavilions
Luke Hayes

Serpentine Gallery Pavilion 2007

Studio Olafur Eliasson as Architects

Serpentine Gallery’s 2007 Pavilion was a timber-clad structure resembling a spinning top. It brought a dramatic vertical dimension to the more usual single-level Pavilion. A wide spiralling ramp made two complete turns, ascending from the gallery’s lawn to the seating area and continued upwards, culminating at the highest point in a view across Kensington Gardens and down into the chamber below.


The Pavilion acted as a 'laboratory' every Friday night with artists, architects, academics and scientists leading a series of public experiments. The programme Eliasson and Thorsen conceived with the Serpentine began in September and culminated in an extraordinary, two-part, 48-hour marathon event exploring the architecture of the senses.

Project team
Wellington Building
next project

Wellington Building

Parliaments
Ottawa, Canada
View Project