Shepherd’s Bush Extension and Loft Conversion

Shepherd’s Bush Extension and Loft Conversion

Architect
STUDIO 30 ARCHITECTS
Location
75 Gayford Road, London W12 9BY, United Kingdom | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Salt Productions Ltd.

Shepherd’s Bush Extension and Loft Conversion

STUDIO 30 ARCHITECTS as Architects

A loft conversion and ground floor extension to a Victorian terraced house bring in light and frame views of the neighbouring park


The clients wanted to stay in their Victorian home but wanted to improve the connection to their surrounding landscape. Achieving this connection was realised through increasing light levels into the house through doubling the size of the existing kitchen by extending into the shady, under-used side return, and converting the loft into a master bedroom suite to enjoy views over the parkland beyond – a rare privilege in zone 2.


The brief was for contemporary and lightweight additions to bring in light, while preserving the original building’s period features. The introduction of a side extension creates a light-filled, open plan kitchen/dining room under a glass roof, with a pivoting door set for generous access to the rear garden. The new roof is planted with native British meadow flowers and grasses, which improves the view and environmental credentials. A brick pamment floor is laid in a herringbone pattern in the kitchen/dining room to match the brick patio outside – to create a sun-soaked courtyard effect. The two original reception rooms were combined to form a spacious living room with a new hardwearing engineered oak floor but the original pine boards were salvaged and re-laid in the loft. The original floorboards are also exposed on the upper floors and the staircase that perfectly replicates the slim handrail and fine spindles of the existing Victorian stairs extended up to the converted loft. The converted loft houses a generous master bedroom suite with the salvaged floor boards laid diagonally to emphasise the angular nature of this space. The pallet has been kept neutral and understated which means that all attention is focused on views of the adjacent park through the wall of floor-to-ceiling pivoting glazing set – bringing the openness of parkland seamlessly into their inner London home.


Product Spec Sheet

ElementBrand
Concrete worktopsConcreations
roofingIthaca Roofing Ltd
Pivot-Side GlazingSunseeker
Product Spec Sheet
Concrete worktops
roofing
Pivot-Side Glazing
The Zentral Kitchen
next project

The Zentral Kitchen

Restaurants
3F, No. 301, Huashan Road, Jing An District, Shanghai City, China - Build completed in 2020
View Project