Simplexity

Simplexity

Architect
URBAN architectes
Location
Sart-Bernard, Namur, Belgium | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Julien Forthomme

Simplexity

URBAN architectes as Architects

«... we would like a house that looks like us, that seems made for us, on the land that we chose and for a price that we estimate fair and appropriate. »


Realizing a “simple” production of architecture often requires a complex reflexive work. To limit all construction costs - foundations, structure, roofing, etc. - we have imagined a compact and rational unity that occupies a minimal footprint and stretches the building upward to stack functions, bring light through the interior spaces and to get a maximum degree of reading of the surrounding landscape.


The natural slope of the parcel has strongly conditioned the position of functions; thus the access is conveniently created on the ground floor, which is directly connected to the street. The entrance hall, conceived as an area of connectivity between the different levels of the project, offers lighting at the lower level thanks to its large bay, which benefits from southern exposure.


The parents' space, closed to the entrance hall but connected to the staircases, occupies the ground floor. The half-buried living room has been designed as an intimate and luminous space, directly connected to the garden. The top floor, entirely dedicated to children, is organized around a common area, where one can enjoy a panoramic view from the height of the neighborhood.


These living spaces are fully connected by a vertical distribution, which the customers wanted to be "graphic and aerial"; the staircase was therefore an object on which we had to focus. Lived as a decompression element from the living room to the night space, this object is the only one to cross and structure all spaces vertically; it surveys, connects and brings coherence to the different elements of the volume while exploiting the perspectives.


As for the black slates, this reinforces the sober and desired identity of the project, while defining the building in the landscape. Some small wooden boxes are also added to the main block to emphasize the entrance and the terrace of the top floor, thought as two contrasting atmospheres that reflect the interaction between this small belvedere and its environment.


Starting from a simple volume and a modest budget, a multitude of atmospheres and perspectives have been created in a project that brings richness and complexity together.


Material Used :

1. Black Slate
2. Wood
3. White coating

Read story in Français

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More