L House

L House

Location
Ramat Gan, Israel | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Shai Epstein

L House

Maya Sheinberger Interior Design as Interior Architects

This house, built in the 1980s, is located in a quiet and highly valued neighbourhood in Ramat Gan, a city just ten minutes from Tel Aviv, Israel. It was purchased by a family of five, who knew it needed a massive renovation but waited patiently before going through with it. Four years later they renovated the first floor, where the bedrooms and bathrooms are located, and finally, after waiting another six years, they reached out to interior designer Maya Sheinberger, in order to make their dream come true and renovate the ground floor.

 

“The owners asked to keep the basic floor plan and to focus on creating a unique and creative space” says the designer. Before redesigning the interior, she replanned the entrance to the lot and the front yard, which was originally lower than the ground level of the house. Using a wooden deck, she managed to create a leveled platform to the yard, which is now on the same level as the living space, thus creating a spacious living area and for indoor and outdoor family time and entertaining. To maximize the link between the indoor and outdoor areas, she opened a large glass corner window in the front facade.

 

Inside, The asymmetrical ceiling was replanned in order to create a continuous space and add much needed lighting. The back wall in the living wall was covered with white bricks, that enrich the space with minimalistic texture, while covering up the uneven existing wall. The original floor tiles and staircase were covered in concrete microtopping and black lighting fixtures, matching the new aluminum window frames, were added.

 

A wide glass door, located in the center of the house, divides it to two main areas - on the right hand side are the living room and dining area, and on the left are the kitchen, an extra room used as a pantry, a guest bathroom and a door leading to the backyard, where an intimate seating area was created. The guest bathroom was redesigned, using a monochrome textured wallpaper and a white corian countertop, contrasting the black custom-made cabinet.

 

The main feature in the living room is a double sided bookcase made out of wood, which doubles as a banister for the staircase, next to it a comfortable reading area was designed. New furniture were percused to match the new modern look of the space, while maintaining an eclectic vibe using artwork and items the owners have collected through the years.

 

Three round windows in the dining area replace the previous long and narrow window, they add an interesting and playful composition to the space while allowing the greenery outside to peek through.

 

In the kitchen. The original wooden and rounded cabinets were replaced with a bright and contemporary design. It was divided into three main sections - the back wall was colored in white and features storage cabinets and the stove, the long concrete colored worktop is located underneath the big windows and features yellow cabinets with black drawer handles, and next to it is a wooden textured countertop for the family to gather and have light and casual meals together. The refrigerator is located on the opposite wall, along with extra storage.

 

Even though the first floor was not renovated this time around, the couple wished to take advantage of the massive changes and freshen up their room, using a colorful wallpaper with a pop-art style print. 

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersKartell
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More