Simply Marvellous

Simply Marvellous

Architect
Imagine
Location
Montreal, QC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Annie Fafard
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting Artemide
PIRCE | Pendant lamp
SuppliersRamacieri Soligo
SuppliersCERAGRES
SuppliersAtelier Gris
ManufacturersCiot
Cabinet makerEbenisterie Charlebois

Product Spec Sheet
Lighting
PIRCE | Pendant lamp by Artemide
Suppliers
Suppliers
Suppliers
Manufacturers
by Ciot
Cabinet maker

Simply Marvellous

Imagine as Architects

Recognized for its expertise and creativity in high-quality interior design for major corporate and residential projects, Montreal agency, Imagine, is pleased to unveil Maison Merveilleuse, a completely renovated 1500 sq. ft. townhouse in the Pointe-Saint-Charles sector. Conceptualized by the owner, Mélodie Violet, interior designer and founder of Imagine, the project consists of a complete renovation of this 19th century townhouse, with a new layout and a modern and elegant design signature.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

New beginnings

The project began with a new structural strategy and the strengthening of the original foundations of the townhouse, built in 1875. Imagine then turned its attention towards a completely new layout, adding new rooms and creating an open floorplan on the main level that results in a series of modern living spaces to frame the overall interior design vision. The concept also includes a separation between the private spaces of the house and the professional spaces of the Imagine office, located at the front of the home.

photo_credit Annie Fafard
Annie Fafard

“It was important to establish distinct boundaries between the office, which must be able to accommodate clients, and the private, more intimate spaces of the home,” explains Mélodie Violet, founder of the firm and owner of the townhouse. “We were able to accomplish that division while maintaining a single main entrance for the house”.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

The spacious and functional entrance, which includes a large, black storage area, features elegant Italian floor tiles and welcoming green walls, with the latter establishing the first link to other parts of the home through its connection to an abundance of plants and a rear garden area. From the entrance hall, two doors lead respectively to the private spaces of the home and to the offices of Imagine, a bright workplace with white surfaces and contemporary furniture.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

An open embrace

On the private side, the rear of the home has been completely redesigned. The living spaces articulate a large open space, bathed in natural light and overlooking the garden of the house. The result is a warm and friendly atmosphere, with a spatial layout of a modern interior that aligns with the current lifestyle of the owners. Upon entering the home from the entrance hall, a visual corridor extends to the rear dining room area, centered around a ceiling light with nicely rounded graphic shapes that is positioned like a floating work of art. To the rear, a large patio door and full-height windows open onto the garden, which is hidden from view.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

“The goal was to open up the south-facing rear wall as much as possible in order to allow for an infusion of natural light,” explains Mélodie Violet. “It’s very fortunate to have a garden in the city and, for that reason, I wanted to open the exterior wall as much as possible to enjoy the soothing view from the interior living spaces.”

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

The selection of materials, the lighting concept, and the choice of furniture and accessories was the result of in-depth research carried out by Imagine. A balance of noble and refined textures, with marble, white oak, and porcelain, is enhanced by discreet and strategically integrated lighting. Minimalist 2-inch recessed lights, in sets of two, illuminate the large openings and highlight the owner's travel photographs. A variety of different ambiances are created according to the intensity and the type of lighting used as a complement to the bright white painted walls that frame the spaces.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

“In order to bring the walls to life, I came up with the idea for a molding detail that adds depth and catches the eye, without jeopardizing the modern design of the home,” says Ms. Violet.

photo_credit Guillaume Gorini
Guillaume Gorini

Adjacent to the dining room, casual comfort defines the ambiance of the living room and its furnishings. The two spaces sit one step higher than the kitchen level, which is an architectural constraint that Imagine leveraged to mark the separation between the cooking area and the living room area. The island, anthracite on the kitchen side and black on the living room side, serves as a link between the two spaces. A notable front covering with matte black lacquered, half-round moldings, provides a nice contrast to the brass-finished stools. A central element to the home, the kitchen, sleek and modern, is distinguished by its simplicity. The veining of Carrera marble links the anthracite colour of the kitchen with its white walls. Everything has been carefully thought out in order to optimize space and storage, including custom cabinetry, integrated appliances, and recessed handles. On the far side, two doors conceal access to a large, walk-in pantry, where small appliances and food products are stored.

photo_credit Annie Fafard
Annie Fafard

Key steps to a successful project

Like in many older homes, the staircase initially led directly from the entrance area to the second floor. The firm decided to relocate it to the open area adjacent to the home’s original exposed brick chimney. Constructed of folded sheet metal, the staircase is composed of only two blocks suspended by thin steel bars. From the ground level, the ascent begins with two walnut stairs, strategically lit by the placement of three diagonal spotlights embedded in the wall.

photo_credit Annie Fafard
Annie Fafard

“The staircase had to be safe, but we wanted something transparent, light and airy,” notes Ms. Violet. “I opted for a modern design, like a light sculpture that blends perfectly into the home and offers an interesting contrast, while being transparent.”

photo_credit Annie Fafard
Annie Fafard

On the upper level of the house, Imagine proposed a completely new layout. The original spaces of the top floor were devoid of intimacy, including two bedrooms and two bathrooms. As a result of thoughtful planning by Mélodie Violet, the finished project now includes a master suite with a walk-in closet and a bathroom on the garden side, as well as two additional bedrooms and a family bathroom. With elegant simplicity, the master bathroom features large marble tiles that extend from the flooring to define the walk-in shower. It is no coincidence that marble is also featured, in mosaic form, on the floor of the family bathroom. Its matte white wall tiles are animated by light and shadow play, wrapping the free-standing bathtub. The three-dimensional look of the tiles brings the decor to life, while an infusion of colour from blue-grey painted walls soothingly blends with the bathroom’s marble-tiled flooring.

photo_credit Annie Fafard
Annie Fafard

“Our goal was to create a warm, elegant, welcoming, and entertaining home, where spaces connect through the use of noble and authentic finishes,” concludes Ms. Violet. "I think that we have achieved that goal in designing a home with modern lines and a soft and soothing atmosphere conducive to fostering precious moments.”

Caption

Team:
Designer: Imagine, agence design by Mélodie Violet
Structural engineer: Geni-Fusion, Guillaume Drapeau

Material Used:
1. Cabinet maker: Ebenisterie Charlebois
2. Suppliers: Ciot, Ceragres, Ramacieri Soligo, Atelier Gris
3. Lighting: Artemide, Homier Lighting

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Architects
Photographers
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More