SOSEUM

SOSEUM

Architect
SML
Location
81-47, Hapjeong-dong, Mapo-gu, Seoul, South Korea | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Kyungsub Shin

SOSEUM

SML as Architects

SOSEUM faces the sky sitting side by side with neighboring buildings.

It reached out its hand while standing a step backward from a road.

Indifferent from a distance, warm and tender at hand.

Soseum is part of your mundane life.

The site is located at about the mid of the narrow alley formed between Hapejeong station and Sangsu station. In the surroundings, low-rise residential buildings made of bricks form a street atmosphere. On the opposite of the site, Dangin-ri power plant, which has been staying at this place since 1930, has just completed the underground construction and its large outer space is ready to open to the public, however, a boundary retaining wall forms the opposite side of the narrow alley.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

It is 5,6metre by 17 metre, narrow and long and borders 3m-wide lanes. The facade is rather narrow, while the rear is relatively wide. It remained vacant for long amongst old residential areas. There are 2-4 storied houses around and lately cafes, design offices have moved into.

The facade looks to southeast and the rest buildings around. The rear and right sides of the site are affected by the sunlight oblique line of due north direction. The land is flat with northern low hills nearby.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

The sunlight oblique line of due north direction
A characteristic volume plan that actively accommodated the setback regulations for the sunlight of the due north direction

Extension of a road
Creation of a flexible and vigorous interactive space by expanding the stairs to the public domain

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

Open Elevation
Creating a bright street environment by designing the elevation facing the alley into windows

Control of sunlight
An eave is designed to be adjusted according to the season by expanding the elevation.

The construction was quite tricky because the frontal road was narrow and also the site was long and narrow. It required painstaking effort and aspiration of engineers.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

design strategy_1
All buildings in residential areas are subject to the oblique line for the right of sunlight in the due north direction. The setback regulations of the right of sunlight stipulate the allowable outermost boundary as well as the maximum volume of the building. All sites, where the construction is available, are different in shapes, orientations, and areas, and thus those all entail the virtual volumes with different shapes that should not be invaded.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

Soseum is located in a residential area. We planned Soseum to be a characteristic volume by actively accommodating the legal restrictions applied to it. Both the side of setback regulations in due north direction and the elevation of the building stay with a parallel plane. It was designed to maintain the directionality to the point that such an extending slope and a vertical wall meet together, and to extend it further with no interruption to create the rising volume and peaked inner space.  

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

design strategy_2
The wall of the Dangin-ri Power Plant is blocking one side of the alley of 3-meter-wide in the site, where Soseum is located, and the residential facilities such as the multiplex houses and multi-dwelling houses are standing in series around the other side of the alley. Most of the buildings standing around the street mainly showed outer walls with minimum windows planned, and it was difficult to find the public spaces for interaction with each other such as parks around them. We considered so that Soseum can be created as a space for flexible and vigorous interactions by giving a breathing room through retreating from the frontal road and expanding the stairs to the public domain and opening the elevation.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

design strategy_3
We planned the Soseum as an open elevation toward the alley. It contributes to a creation of a bright street environmentby designing the elevation facing the street to be a wide window. We also designed the eave so that the sunlight can be adjusted according to the season by expanding the elevation in order to reduce the sunlight load in the summer due to the high and wide front windows.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin
photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Structure: RC
2. Exterior finishing: Exposed Mass Concrete, Transparent Pair-glass
3. Interior finishing: Exposed Mass Concrete, Concrete polishing, Water paint

Share or Add SOSEUM to your Collections
Project Credits
SML
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

New Aarhus School of Architecture
next project

New Aarhus School of Architecture

Laboratories
Aarhus, Denmark - Build completed in 2021
View Project