South Los Angeles High School

South Los Angeles High School

Architect
Brooks + Scarpa
Location
South LA, Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Secondary Schools
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
ManufacturersVitro Architectural Glass
ManufacturersCRL
LightingDelta Light
ManufacturersCelotex
ManufacturersPhilips Lighting Signify

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
Manufacturers
by CRL
Lighting
Manufacturers
by Celotex
Manufacturers

South Los Angeles High School

Brooks + Scarpa as Architects

Located in one of the toughest areas in South Central Los Angeles this new public charter high school for 630 students is visually open but entirely secured. The area was a central trouble spot during the 1964 Watts and the 1992 Rodney King Riots. Fair Housing and school busing has plagued the area since the early 60’s where median family income is less than $35,000/year and 25% of the population lives below the poverty level.


On July 22, 2014 a massive file broke out and destroyed half of the campus. This new replacement building contains eleven classrooms, two science labs, faculty lounge, new administrative and counseling offices and public courtyard space for student gatherings and activities.


South Los Angeles High is a progressive, public charter high school known for its collaborative, curriculum and strong community connection. This building and addition to the 1950’s campus creates a flexible teaching environment that supports significant parental involvement and puts student life at the center of the school and unites the campus community.


Designed on an extremely limited budget and aggressive schedule, simple cost effective gestures were deployed in the use of cladding, fenestration, color and transparency to create a memorable sense of richness, providing a bright moment in an extremely tough inner city community.


Unlike most school that are enclosed by a property line security fence, the South Los Angeles High School building is surrounded by a 20 foot high perforated bullet resistant metal walls that are integrated into the building design.  This creates light filled courtyards for outside activity that is connected directly to classroom activities.  This arrangement of courtyard design allows the building to breathe fresh air and daylight while providing a safe and secure environment for leaning and social engagement. Open-air light-filled halls and classrooms, as well as the building transparency, express the school’s values and provide a healthy, sustainable learning environment.  The building form and primary courtyard are formed by a series of required clearances around an oil well abandoned in the late 1970’s, a series of power line and utility easements, height restrictions and zone changes running through the site that constrain the form and size to it’s maximum possible building area envelope.


The perforated anodized aluminum façade panels of the building creates an ever- changing screen that sparkles in the sun and glows at night, while simultaneously providing shade to cool the building, reducing noise, enhancing privacy, and still allowing for views, great natural light and ventilation which pass through its millions of perforations. The material reappears as a strategic arrangement of screens around the building, lending a subtle rhythm to the exterior circulation. The walls filter direct sunlight that lends unexpected visual depth while creating a sense of security for the occupants. Enhancing the structure’s geometric texture, the irregular array of openings variably extrudes from the building’s surface. Its unique architectural form and integrated function creates a high-performing building that is an expression of the people who live there and the environmental and cultural context in which it is built. 


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More