SQUARE Brussels Meeting Center

SQUARE Brussels Meeting Center

Architect
A2RC Architects
Location
Brussels, Belgium
Project Year
2009
Category
Exhibition Centres

Restaurants
Georges De Kinder

SQUARE Brussels Meeting Center

A2RC Architects as Architects

An audacious architectural proposition to the city offers a newfound visibility to the former “Palais des Congrès” by means of a poetic emblem embodied in the glass cube that forms the principal entry to SQUARE, Brussels Meeting Centre. Its treelike structure and an aesthetic based on transparency and light, irresistibly evokes landscape architecture, takes root in history and projects the « Mont des Arts » into modernity. This monumentality, mild and poetic, dialogs with the image of the garden. Present and at the same time melting into the surrounding architectural landscape, it changes in materiality as the light and time of day change. The entry, in the form of a large exterior auditorium, allows an entry to the base of the cube, sliding along the exposition hall under René Pechère’s renovated historic garden. A terrace leads to the upper access situated on the « Esplanade du Mont des Arts ». The carefully articulated cube contains ribbon shaped suspended stairs and catwalks that connect the different access levels to the complex of 50,000m2 that optimally exploits the complex existing structure and succeeds in the challenge of increasing the capacity and the efficiency of the whole. Square now offers 27 meeting rooms of 40 to 1,200 for a total capacity of 3,538, an exposition zone of 3,670m2 divisible in two distinct entities with a free ceiling height of 6m, a restaurant, and a « brasserie » of 420 places. The reorganisation fully exploits natural light in a building where the majority of spaces are underground. The meeting centre also benefits from the presence of prestigious works of art that decorate the foyers and position colours, which create an ambiance specific to the site. Square therefore constitutes an attractive technological jewel at the heart of the « Quartier des Arts » and consumes the transformation of an important historic site by respect for it’s history and ambition for it’s future. The poetic emblem of the cube becomes the urban symbol of a new site of communication with the world.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Acoustic CeilingSonogamma
Product Spec Sheet
Acoustic Ceiling
Musée des Confluences in Lyon
next project

Musée des Confluences in Lyon

Museums
Lyon, France - Build completed in 2014
View Project