Square Design Neustift Augustinian Abbey

Square Design Neustift Augustinian Abbey

Architect
Markus Scherer
Location
Varna, BZ, Italy | View Map
Project Year
2010
Category
Parks/Gardens

Townscapes
Bruno Klomfar

Square Design Neustift Augustinian Abbey

Markus Scherer as Architects

The project consists of redesigning the space enclosed by St. Michael's Chapel, the Old Court, the Pilgrims' Hospice and the Granary. It is surrounded by buildings of architectural and historical value: the former warehouse (Stiftkeller), the old stone mason's house (Steinmetzhaus), Castel S. Angelo, the historical gardens and the medieval walls. In the recent past, this open space has been used as a car park for visitors to the abbey.

photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar

The challenge was to transform this 'non-place' into a space with its own identity. The site needed an intervention to restore the relationship between the monuments and their environment, but also to combine the tranquillity of a religious place with the liveliness of a village square which is also the entrance to a complex housing a conference centre, a student house, a museum, a wine cellar and shops. In addition, the municipality requested a space for local associations.

photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar

Firstly, the level of the square was lowered by one and a half metres to reach its historical level. This allowed the buildings to be restored to their original architectural configuration and to recover the correct proportions between built and unbuilt. Secondly, a star-shaped cobblestone was designed to create an axis leading to the historic buildings; this intervention, combined with the slope, creates a convergence of the buildings towards the centre, thus emphasising the unity of the place and giving visitors an enveloping feeling. The centre of the square is further emphasised by a lowered octagonal steel plate, an 'impluvium'. In summer it is used as a fountain.

photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar

An event stage has been discreetly integrated with a system of terraces, created on the lines of the historic gardens. The terraces conceal storage areas containing materials for the performances.  In addition, an anchorage system for roller blinds has been integrated into the paving to create a covered environment when needed, whose temporariness and lightness limit the invasiveness of the delicate context. Finally, a wooden terrace has been installed in front of the Stiftkeller as a place to relax.

photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar
photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar
photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar
photo_credit Bruno Klomfar
Bruno Klomfar
Caption
Caption
Caption

Material Used :
The dominant material is granite, a recurring stone in the construction of the abbey, coming from local quarries. Different surface treatments and the use of blocks of different sizes have made it possible to characterise the different architectural elements.
1. Construction company: Oberegger s.r.l.
2. Pavement work: Baldessarri A. & Figlio s.n.c.
3. Electrical system: Elektro Unterthiner di Unterthiner Martin
4. Heating, cooling & sanitary facilities: Hermann Heiztechnik s.a.s. di Franz Mail & C.
5. Locksmith: Obergasser s.r.l.
6. Lighting: Eurolicht s.r.l.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More