Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park

Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park

Location
Mapungubwe National Park, South Africa
Project Year
2009
Category
Parks

Museums

Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park

Holcim Foundation as Developers

Sophistication through low-tech solutions The stabilized earth visitors’ center is constructed with stabilized earth tiles that were made near the site, rather than fired-clay bricks. The traditional timbrel vaulting, using locally-made pressed soil cement tiles, allows the design to be materialized with minimal formwork and no steel reinforcement.


The vaults have been designed in collaboration with John Ochsendorf from the Massachusetts Institute of Technology (USA) and Michael Ramage from the University of Cambridge (UK), using a 600-year old construction system that is both economical and has a low-environmental impact. Timbrel vaulting (or "Catalan vaulting") is being rediscovered as an ecological building technique because it saves large amounts of building materials and thus embodied energy. This also makes it a cheap building method, at least in regions where manual labor is affordable.


The design makes use of sunlight for day lighting and open-air rooms without walls yet covered above to take advantage of breezes and shade. Ample natural light is brought in through windows and skylights. Its intensity is tempered by rusted steel screens that echo the branches of indigenous trees, and reflecting ponds bounce sunlight up into vaults, giving diffused and dramatic light.


Reflecting ponds are placed around the perimeter of the building to cool the air that naturally passes through the structures.


As part of the project's Poverty Relief Program, dozens of local workers were trained as masons. Masonry's high thermal mass makes it perfect for an energy-efficient project, but it is sustainable in broader ways. The program trained unskilled laborers to produce over 200,000 tiles required for the construction of the domes using a manual brick-pressing machine. Masonry is not a relic of history, but is leveraged as a means of economic empowerment and a catalyst for new, sustainable forms.


In addition to being made out of local materials, the center was constructed by unemployed local workers who were trained in the production of the stabilized earth tiles that were used to build it. These skills are now a part of the culture of the region, and the masons continue to use them and the leftover tiles for their houses in nearby villages.


Peter Rich wins World Building of the Year award In 2009, architect Peter Rich won the World Building of the Year award for his Mapungubwe Interpretation Centre, a building on the site of an ancient civilization which is also designed to highlight the fragility of the environment. The awards jury praised the project as the most architecturally and psychologically powerful nomination. The way in which the project related to the land and made graceful virtues of the challenging issues of sustainability, politics and social improvement made it a highly deserving winner. read more


Project background The Mapungubwe Interpretation Centre is sited at the confluence of the Limpopo and Shashe Rivers. The Mapungubwe National Park celebrates the site of an ancient civilization linked to the Great Zimbabwe trading culture in the context of a natural setting that re-establishes the indigenous fauna and flora of this region.


Stabilized earth visitors’ center, Mapungubwe National Park, builds relationships amongst people as well as between people and the environment. The building’s form uses materials and techniques which reflect the landscape and cultural traditions of place. The innovative construction uses stabilized earth tiles in a system of lightweight vaulted spaces.

Project team
Duff & Phelps
next project

Duff & Phelps

Offices
Mexico - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter