Stiles Road

Stiles Road

Architect
Architectural Farm
Location
Dublin, Ireland | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ste Murray

Stiles Road

Architectural Farm as Architects

The project comprises of the renovation and extension to rear of a 1930's semi-detached house in Clontarf. The house was modernised 15 years ago but with the arrival the owners two children the house and its extension no longer fulfilling the owners needs. The brief was to insulate and refurbish the original house and enlarge and improve the rear extension to provide a family room and kitchen at ground and new master bedroom at first floor.

photo_credit Ste Murray
Ste Murray

The new addition is a dense brick tower framed between two existing trees. The brick, expressed externally and internally, is stitched together with the original house by a corner glass door addressing an existing patio space. The brick walls have a tapering section to support the structure of the new master bedroom which contrasts in function, texture and lighting to that of the living space.

photo_credit Ste Murray
Ste Murray

The brick echoes that of the existing front façade of the house. The use of brick externally an internally seeks to make the new structure as much a part of the garden as it is of house by blurring the threshold between house and garden/ Inside and outside, while also bringing warmth, and a sense of permanence and security to the new addition. Given the importance of the brick, a lot of time and care was taken with the client in selecting the brick.

photo_credit Ste Murray
Ste Murray

The selection of the coloured mortar was as important as the brick, each mortar brought out different tones and colours in the natural brick. In the end a white mortar was selected which contrasted with the black of the windows and metal cladding The south elevation has a double height window drawing south light into the extended family space, its cill height is set to allow uninterrupted views of the sky and mature trees while obscuring the rear gardens and fences of the neighbouring properties The garden façade has offset windows to create a ‘social façade’ between the master bedroom west facing concrete bench.

photo_credit Ste Murray
Ste Murray

The ground floor also received new timber floor was laid on the entire ground floor to provide a unified finish from front door to rear, new pocket doors from the existing front room and new family room, Utility room and storage. On the first floor the master bedroom incorporated an ensuite and the rooms reconfigured to provide a large family bathroom. Dormer extensions to the side and rear allowed the attic to be converted which not only houses the new boilers, cylinders and plant etc but also floods the landing space with daylight.

photo_credit Ste Murray
Ste Murray
photo_credit Ste Murray
Ste Murray
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More