Strata House

Strata House

Architect
Scott Brownrigg
Location
No. 6 Begonia Terrace, Singapore | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Khoo Guo Jie
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
ManufacturersMitsubishi Electric Trane HVAC US
SwitchesJung HQ
ManufacturersASSA ABLOY nv
ManufacturersGessi
ManufacturersJonite

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Switches
by Jung HQ
Manufacturers
Manufacturers
by Gessi
Manufacturers
by Jonite

Strata House

Scott Brownrigg as Architects

SCOTT BROWNRIGG COMPLETES $2 MILLION SGD SINGAPORE PRIVATE RESDIENCE
Stunning private residence, The Strata House at No. 6 Begonia Terrace in Singapore has completed. Guided by the owners’ aspirations Scott Brownrigg have designed a 468 sq m 3-storey semi-detached home that delivers timeless, contemporary family accommodation suited to its tropical context and to reflect the owner’s desire for spaces with his children at home.

Constrained by its location on a narrow, corner rectilinear plot, the design concept optimises the site footprint. Accessibility both into the house and around the first floor living, dining and guest room spaces was a key consideration. With a ramp from the vestibule at ground level allowing entry into the house and connection to the first floor.

Raymond Hoe, Director of the Singapore studio and responsible for the design said.
“The design is inspired by a play on horizontal strata that slits and peels in two from a common datum plane. This defines the second storey semi-private spaces that include the family foyer which visually connect to the first storey living areas. Forming a series of pragmatic spaces that are conducive to encouraging family time together.”

The layering of varying heights creates an internal space that connects the family in a fun way and weaves around the central steel staircase. The staircase is the protagonist, connecting the vertical levels, allowing for cross-ventilation and becoming a feature metallic patterned screen to diffuse the triple volume daylight from the third level roof skylight.

These interesting internal spaces and their detailing are light in their architectural expression. Created with a palette of materials that include off-formed concrete texture, timber grain and an industrial steel matte lustre, which provides a backdrop for the daylight and creates a play of shadows. This palette extends through to the internal furnishings with bespoke furniture and cabinetry. The internal environment blurs the boundaries with the surrounding outdoor landscape, which is accessed via the double-height main living areas.

With close proximity to its neighbours, and to ensure privacy, a continuous metallic aluminium roof defines its form, with no openings on the front elevation with an optimum amount of glazing to the side. This is wrapped with an ‘architectural veil’ to complete the contemporary expression.

This ‘architectural veil’ screens the full height glazed views from the second floor master and children’s bedrooms, and third floor ensuite bedroom with a horizontal stratum of aluminium louvres rotated at angles to absorb the heat from the eastern sun to allow thermal conduction; creating air movement into the rooms.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More