Studio in the woods

Studio in the woods

Architect
Selgas Cano Arquitectos
Location
n/a, Spain
Project Year
2008
Category
Offices

Studio in Green

Selgas Cano Arquitectos as Architects

What is being sought with this studio is quite simple: work under the trees. To do so, we need a roof that is as transparent as possible. Also, at the same time, we need to isolate the desk zone from direct sunlight.


Hence the transparent northern part. The part that is covered with a bent sheet of 20mm colourless plexiglass on the north side. The south side, where the desks are, has to be closed in much more, but not completely, so there is double sheet of fibreglass and polyester in its natural colour on the south side, with translucent insulation in the middle. All three form a 110 mm thick sandwich.


In the former case, the outward view is clear and transparent. The views in the latter case are translucent, somewhat marred by the cantilevered metal structure left inside the sandwich, with the shadow of the trees projecting onto it gently.


This simplicity, it is so simple, will unfortunately mature later on into an extremely complex structure. We mean to say complex in the sense that it was impossible to convince a company to get involved in such a small building from start to finish, with components that may have been straight from the catalogue, but were not, shall we say, for catalogue-style assembly, forcing us to contract the work out under what is known as “the administration” procedure, with a timetable that more or less fitted in with when the construction companies were available. For example: The polyester party of the sandwich is composed of two types of pieces, both pultrusioned and both listed in catalogues: a straight piece with small stiffening ribs, and a curve that is only produced for the roofs of a few railway carriages in Germany.


We had to wait for an order by the German railways because the few metres we needed did not warrant the recomposition of the production line – can we sent out a big hello and thanks to Gonzalo Guddat, who worked at the Danish manufacturing company?-. In between, we installed translucent white polyethylene insulation foam to preserve the translucence of the polyester. The transparent part was made from standard sheets of curved plexiglass, milled at the edges to enable a film of silicon sealant to be injected between the sheets. One company bent them, another assembled them, and yet another made the two sides, which are in 10mm white opaline methacrylate on a steel frame, which can be fully opened to permit air circulation by using a system of pulleys and counterweights.


Half burying the whole thing, to provide horizontal views of the allotment where the arm is installed, comes before all of that, but it's OK to do it afterwards as well. Everything placed below ground level is in concrete with wood formwork, wooden planks that are also used for paving, firmly bolted, painted in two colours with two-component paint with an epoxy base.


And to finish off, we have given it a sightly less..... slightly more... wet touch: on rainy days, that rain, when it rains, the raindrops on the plastic, when they hit, sometimes more, sometimes less, sometimes a lot,… sometimes a sound,…


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More