Studio Santral

Studio Santral

Architect
Erginoglu & Calislar
Location
Eyüp, Turkey
Project Year
2014
Category
Student Housing

Studio Santral

Erginoglu & Calislar as Architects

Shaped as a long and narrow rectangle, the project area is situated in the south of Bilgi University’s Silahtarağa Campus, which has been transformed into an educational institution from the Silahtarağa Power Plant, the first power plant of Turkey. The southern part of the area contains lodging buildings dated to the 1st National Architecture Period and once allocated to the accommodation, recreation, and social activities of power plant employees. The 180 m by 20 m plot dimensions designated in the master plan required the building mass to be shaped as a long and narrow rectangle as well. Taking into consideration the surrounding fabric and historic buildings, the block effect of the building was lessened with terrace gardens repeating on the vertical level. The nearly 50-meter length of lodging and school buildings were determinative in the division of the 150 meter-length building by three terrace gardens, so they could be perceived as four blocks, the longest of which is 42 meters.


The idea of establishing a visual connection between Fil Köprüsü Avenue and the lodging building dated to the 1st National Architecture Period, as well as a functional connection with the Bilgi University Campus have been instrumental in creating a large public square (“piazza”) at the junction of the building mass and Bilgi University’s school buildings. While the 20 m by 10 m opening on the ground floor defines the entrances on both sides, it simultaneously allows the historic building to be perceived uninterruptedly from the avenue and the entrance. Required by fire regulations, the connecting unit in the event of a possible fire hazard is established through a glass bridge on the 1st floor to maintain visual continuity. With a view of emphasizing building ends, terrace gardens are installed for students to relax.


In view of the property’s geological reports and static needs, the load-bearing system is designed in steel.


The mass/void analyses and material choices on the façade are determined in line with zoning status and functional needs and are designed to meet the demands of each room. Featuring the combination of various modules that lend rhythm and asymmetry to the design, the façade reflects a young and dynamic character.


Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More