Suan Long

Suan Long

Designer
DYER-SMITH FREY
Location
Niederdorf, Zürich, Switzerland
Project Year
2017
Category
Restaurants
Nico Schaerer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lighting&Tradition
ManufacturersCole & Son
manufactureFab Ceramiche
manufactureMutina
manufactureOsborne and Little
manufactureQC Floors s.r.o.

Product Spec Sheet
Lighting
Manufacturers
manufacture
manufacture
by Mutina
manufacture
manufacture

Suan Long

DYER-SMITH FREY as Designers

Swiss Design-Duo defines new design-language for Pan-Asian restaurant-chain The translation of the restaurants food-concept that is all about fresh fish, high standards of preparation and friendly, fast service into an innovative, functional and forward-looking interior design was the goal and task for designers DYER-SMITHFREY. SUAN LONG Enge AG, with more than 16 branches the largest Asian restaurant chain in Switzerland, has commissioned the interior designers to find a new design-language for the new restaurant.


Bright wood, blue highlights and an allover transparent room design: DYER-SMITH FREY have consciously abstained from opulence. As a defining panasian design feature they decided for fish scales patterns ruling the design of paravents, wall panels and wallpaper in all areas. The fish-shed pattern of the paravents is lasered out of oak layers and was especially developed by the designers. As a separative element, the paravents define the restaurant’s character and its tripartite spatial structure: Bar and Lunch area, Open- Restaurant and Fine Dining.


The front wall of the Fine Dining, framing the backside of the 244 sqm restaurant, an impressive circular mirror forms the visual center. White semi-high wall paneling joined by smoke-blue Art Deco wallpaper identify the Fine Dining’s classic elegance. Black armchairs and modernly interpreted lamps from rice-paper accentuate the Asian momentum. The Open-Restaurant, defining the center of the space, suggests ideal conditions for a relaxed get-together featuring royal blue, Alcantara upholstered benches and oval-shaped tables made from Silent Stone. Providing indirect light, the ceiling lamps designed by DYER-SMITH FREY, interprete Asian papery parasols.


Lunch area and tiled bar counter are located in the light-flooded entrance area. The ecru-colored tile floor separates the casual Bar from the Lunch area and changes into an oak solid wood flooring. Turquoise blue tiles and chairs contribute a fresh sea breeze to the bright space. At the entrance to the bar, a staircase leads down to the restrooms. Walls are hand-painted with Chinese bamboo sprouts motifs - the golden Koi wallpaper turn washrooms into an aquarium.


The wooden shingle wall at the second entrance to the Lunch Area plays with the Asian fish-shed motif on the one hand and reminds of the traditional Swiss facade cladding on the other.

Share or Add Suan Long to your Collections
Project team
Puerto Venecia
next project

Puerto Venecia

Shopping Centres
Zaragoza, Spain - Build completed in 2012
View Project