LEXY Nightclub

LEXY Nightclub

Designer
Studio Frey
Location
Zürich, Switzerland | View Map
Project Year
2015
Category
Bars
Idealcomm, Patrick Armbruster

LEXY Nightclub

Studio Frey as Designers

The nightclub LEXY stands for geometry, clarity and kinetics. Interior Design Duo DYER-SMITH FREY has conceived the new Nightclub LEXY in Zurich, creating an interior design that stands for Zeitgeist: modern, fresh, raw and sexy. The geometrical and clear design language of the interior starts at the entrance of the club. Raw concrete, masonry walls and faceted mirrors accompanies the clubber downstairs. Blue is the major color and determines the color scheme.


The club is designed with dark hardwood flooring. An eleven-meter long bar with solid brass surface and bricked base marks the bar area. Cubist wallpaper ensures a psychedelic moment. The shape of the side tabels designed by DYER-SMITH FREY reflects the pattern of the wallpaper and Bird- Cage chairs break the primary geometric forms of the interiors humorously. The dance-floor of the club is immersed in night blue light that radiates only out of the walls. The walls are acoustic panels (sound absorber) with integrated LED strips and were developed by DYER-SMITH FREY, in collaboration with Sound and Light Engineers. Sound and light can be individually controlled via a mixer. The DJ platform as a massive concrete block at the rear of the dance floor is flanked by cubist lounge elements. The intensive dialogue with the club management enabled the designer to develop an interior concept that composes music, light and movement to one beat.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More