SUCEDE RESTAURANT

SUCEDE RESTAURANT

Designer
Francesc Rifé Studio
Location
Valencia, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Restaurants
David Zarzoso

Sucede Restaurant

Francesc Rifé Studio as Designers

“Design through history is the most honest form of design”, Francesc Rifé.


On the basis of an old restaurant designed by the studio in the Carmen district of Valencia, the challenge was to imagine a new spatial narrative to illustrate the cuisine of the chef Miguel Ángel Mayor. The new intervention echoes the memory of the space with a distribution that serves the historical elements, while a sober green color envelops the visitor in a slow and deep atmosphere.


With the new image and organization, the guests become actors in a scenario tracing the history of the city. The area of access and transition welcomes you through a composition of furniture with convivial and ergonomic lines followed by a dining room that hosts the first menu’s act, placing tables in front of the chef's performance bar. With a glazed roof covering a series of black-stained oak slats, the natural light is added to the top floor. The two-level distribution of these first environments is marked by the remains of the old Arab wall of Valencia, which during the 12th century delimited the perimeter of the city. The foundations of its exterior facade and one of its watchtowers now surround one of the rooms, also available for small events and meetings.


To reach the main dining room, you have to cross a corridor that shows the cellar through a translucent gray smoked glass. A Gothic arch, preceded by an important presence of “Half of Milan Iluminación” lamps, presides the room with strategic vertical openings and skylights that give this basement a natural light throughout the day. In search of a good acoustic quality and a spatially wide sensation, the tables are distributed peripherally, leaving in the center a supporting point for the chef to operate in front of the guests in the second act of the gastronomic process. Fully integrated spotlights allow the tables to be illuminated according to the needs; without ignoring the great historical wall that crosses the space, an indirect zenith light is projected.


A succession of historic Valencian ceramics, dates from the 16th, 17th and 18th centuries, is organized throughout the space. The choice of traditional elements seeks to reintegrate the archaic while creates balance with the greenish monochrome tonality that dresses the space both in walls, ceilings and through a carpet that serves as an instrument of warmth.


Dimensions 412 m²

Photos David Zarzoso


Featured Projects
Latest Products
News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More