Sunnyside Townhouse

Sunnyside Townhouse

Architect
AAmp Studio
Location
Toronto, Ontario, Canada
Project Year
2019
Category
Private Houses
Alex Willms

Sunnyside Townhouse

AAmp Studio as Architects

AAmp was commissioned to fully renovate a narrow 100-year old townhouse in Toronto’s West End, and provide a third floor addition. The interior was completely reimagined as an open-plan space that allows for more natural light, and a greater flexibility for the clients. Color, materials and lighting were used as a way to define different spaces and uses within the house. In particular, a black stair running throughthe three floors is a prominent element to draw users through the space.

 

On the ground floor, the kitchen, living and dining rooms were opened up to each other in light tones to contrast the stair. A sun porch and powder room were added to the rear end of the house, opening up to the backyard. Light accents of color were placed at the fireplace and kitchen backsplash.

 

On the second floor, largepocket doors were strategically positioned along the ends of the hallway forflexibility. Here rooms can serve as bedrooms, TV rooms, or studies. A playful patterned bathroom was placed here for the clients’ child.

 

On the third floor, the addition provides a floor-through master suite. Again, pocket and sliding doors were used to maximize the space – both in circulation and daylighting. A single millworkelement runs along the north side of the suite to serve as a bench, clothing storage, and bathroom vanity. This element then extends out past glass sliding doors to an exterior roof deck, which affords views to the neighborhood. 

Share or Add Sunnyside Townhouse to your Collections
Project Credits
Architects
Engineers
Villa DVT
next project

Villa DVT

Private Houses
Arnhem, Netherlands - Build completed in 2011
View Project