Preservation and renewal

td-Atelier as Architects

The Suzuki Clinic is an ENT clinic in a 90-year-old Western-style architecture, which was extended next to a 150-year-old townhouse.
However, the old clinic is very different from today's medical spaces.
It was a difficult space to use in terms of privacy, barrier-free access and the division of labour in medical examinations, with a tatami-matted waiting area, Japanese-style latrines and examination rooms where all work was carried out in one room.

photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei
photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei

We therefore designed a clinic that solves these problems and is also friendly to first-time patients and children, dispelling the old-fashioned image.

We decided to actively update the consultation rooms and to restore and preserve the waiting room in respect of the original.

photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei
photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei

The examination rooms are defined by an arc wall that echoes the centrality and symmetry of Western-style architecture.
The central part of the room is used as the examination area, while the perimeter is used for various examination booths and the backyard.

photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei
photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei

The entire space is further organised by an aluminium-foil-clad elliptical canopy.
The cranked flow line, which prevents the examination rooms from being directly visible from the waiting area, creates a sequence leading to the examination area while taking privacy into consideration.

photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei
photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei

The newly installed parts avoid contact with the existing walls and ceiling as much as possible, making it easy to restore them to their original state if the need arises.
In the waiting room, the existing characteristic decoration and furnishings were carefully restored and the old light fittings relocated.
The Japanese-style toilet was removed and a large bench with a bookcase was installed there to enhance the waiting area.

photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei
photo_credit Matsumura Kohei
Matsumura Kohei

Elements of the existing Western-style architecture resonate with the arcs and straight lines of the new walls and ceiling, creating an unexpected landscape.
The clinic, which has been updated with novelty as well as preservation, retrofits the Western-style architecture that was high-calibre at the time, as an architecture that will be used for the next 100 years.

photo_credit td-Atelier
td-Atelier
photo_credit td-Atelier
td-Atelier
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More