SYUNKATO SOBA

SYUNKATO SOBA

Architect
Design & Creative Associates
Location
District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam | View Map
Project Year
2015
Category
Bars
HIROYUKI OKI

SYUNKATO SOBA

Design & Creative Associates as Architects

“SYUNKATO SOBA” opened along Le Thanh Ton Street in the center of Ho Chi Minh City, which is popular for Japanese residents.


The site is located in a cluttered town with busy traffic, surrounded by overflowing people, cars, and bikes. Upon entering the restaurant, away from such bustle of the city, a quiet and comfortable space welcomes the guests as if entering a different world. Our intention was the creation of a space for people to feel “Japan” by eating soba cuisine prepared by a soba master,


The existing building has a narrow shape with about 5m width and 25m depth.

The first floor consists of the bar with a 10m counter made of solid wood from Africa, the soba making area surrounded by glass walls that faces the main street, the kitchen at the back and the counter kitchen connected to it.


In order to provide a relaxing atmosphere for dining, the ceiling height was lowered from the previous 3.6m to 2.4m. The see-through, wooden hanging frame above the counter ensures the openness of the space, while properly dividing the guest tables and the kitchen. The vintage lumber, the painted walls resembling rammed earth, and stone masonry walls create a Japanese atmosphere.


The second floor consists of the tables and private dining room.In order to efficiently place tables in a 5m wide shop, millimeter-scale fine adjustment is necessary for compromising sizes such as the tables and isle width. Arrangement of the tables and dividing them are of the utmost importance since spacing is directly linked to comfortability.


In order to avoid crossing the lines of vision between customers or an excessive feeling of enclosure, the see-through wooden partitions with various shapes and finishes are used to ensure comfort. The only private dining room is located at the backmost location of the shop, dynamically surrounded by large solid wood boards and granite, creating a uniqueness in the restaurant.


Impactful pillars made of bundles of sticks, resembling brooms, are designed for the façade in order to stand out from a crowded field. The exterior walls are roughly-finished plaster with the appearance of geological layers, with the purpose of expressing simplicity and dynamism.


For the interior decoration, high quality materials were used unprocessed as much as possible to maximize the expression of the textures, strength and crudeness of the materials in the finishes.


A pure space was pursued by using a straightforward expression of the aspects of each material, such as stones, old wood, solid wood boards, rope, clay walls, and cement. Excessive decoration was avoided, while focusing on choosing simpler and cruder materials in order to leave the cuisine as the central player.


Despite the use of common domestic materials in Vietnam, we believe that they were upgraded into sophisticated, high-quality finishing materials through originality and ingenuity, such as demonstrated in the processing methods, presentation, and combinations.


Material Used:

1. CAESAR/Sanitary


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersCERAMICHE CAESAR
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More