THE AGILE WHALE

THE AGILE WHALE

Location
Pujiang, Minhang District, Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
YHD

THE AGILE WHALE

YOUNG H DESIGN as Interior Architects

The headquarters of Mark Fairwhale, a cutting-edge fashion brand based in Shanghai, has been tailored to create an environment which reflects the company’s DNA by utilizing water and whale themes to create a flexible working space that echoes its fresh, youthful style. 

The first-floor acts as a welcoming area for public guests, allowing them the opportunity to experience firsthand the company’s ethos via the large projection walls, which showcase the company’s culture and values. On the same level there is also a cafeteria and reception area outfitted with counters shaped as jumping whales, seamlessly making a powerful connection with the brand’s name. Enclosed within these two distinct zones there is also a multi-functional area which can be used to host events and temporary exhibitions.

The upper two floors house the main operational areas, with the central atrium, complete with a sculptured bar area and reception desk, designed to function as the primary element, further strengthening the striking aesthetic of the interior. The unusual staircase also serves as a gathering point for temporary events and has been carefully shaped to imitate the gesture of waves, thus reinforcing the brand’s name even further, with this design feature also been applied to the bar and reception areas, albeit on a smaller scale. These are complemented by the background art installation from a local artist, thus perfectly encapsulating the brand’s DNA.

Throughout the operative zones, careful consideration ensures each of the different areas has its own distinct colors, providing clear guidance for visitors by establishing a unique visual identity for every one of the four brands that are housed under the company. Open office work stations encompass the building’s perimeter, thereby guaranteeing each employee has access to both daylight and pleasant exterior views while simultaneously promoting ‘casual collaboration’ in a bid to encourage collaboration.

The primary driving force underpinning this project was the architects’ desire to translate the energy and diversity of the city of Shanghai, into the functional distribution of the workspace, and for this reason, there is not a single space in the entire office which is more than 25 meters far from an informal meeting point; whether that be one of the many different lounge amenities or cafeterias. 

In this way, as in the city itself, the office becomes a hub for interactions, and by removing formal and obsolete patterns typical in the most Chinese offices, the architects have created a modern, innovative and comfortable workspace that meets the needs of contemporary employees. This open space allows people to take on multiple roles in a constantly evolving environment, giving employees more control and the opportunity to complete their job in the way that suits them better.

This project’s purpose is to highlight the way people work in spaces they have no permanent attachment to. The working environment is visually open with no barriers, apart from the flexible meeting rooms necessary for private discussions, creating a strikingly modern, employee-friendly workspace environment where people will always perform at their best.

Read story in ItalianoFrançaisEspañolDeutsch and Português

Project Credits
Interior Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
AIR CONDITION SYSTEMHitachi Hisense
PAINTNippon Paint
Product Spec Sheet
AIR CONDITION SYSTEM
PAINT
Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More