The ArtScience Museum at Marina Bay Sands

The ArtScience Museum at Marina Bay Sands

Architect
Safdie Architects

Aedas
Location
Marina Bay Sands, Singapore | View Map
Project Year
2011
Category
Museums
MBS Visual Media

the ArtScience Museum at Marina Bay Sands

Safdie Architects as Architects

The ArtScience Museum at Marina Bay Sands is conceptualized and designed by architect Moshe Safdie as the first museum dedicated to the dynamic interplay between art and science. Designed as part of the Government of Singapore’s vision that Marina Bay Sands feature an iconic cultural building on the promontory, the ArtScience Museum is grounded around a circular base with 10 extending finger-like structures that house 21 naturally lit galleries. Surrounded by a lily pond reflecting pool and boasting commanding views of downtown Singapore, the Museum is a symbol for Singapore.


The design of the Museum is composed of two principle parts. The base, which is embedded in the earth and surrounded by the Bay’s water and a giant lily pond, and a flower-like structure made of 10 petals, generated by the geometry of spheroids of varying radii that seemingly floats above the landscaped pond base. The petals, or fingers as some refer to them, rise towards the sky with varying heights, each crowned by a skylight which draws in daylight penetrating the base and illuminating the galleries within. The museum is entered through a free-standing glass pavilion. Large elevators and escalators convey the public to the lower and upper galleries. In total, there are three levels of galleries with a total area of 6,000 square meters.


The dish-like roof form collects rainwater and drains it through an oculus, creating a waterfall through the center of the museum that feeds an interior pond. The asymmetrical museum structure reaches upward into the skyline as high as 60 meters and is supported by an elaborate steel lattice structure. This assembly is supported by ten columns and tied down at its center by a basket-like diagrid–a sculptural centerpiece that accommodates the asymmetrical forces that the building’s form generates. The result in an efficient resolution of the structural forces for the building, giving it a seemingly weightless quality as it hovers above the ground.


The museum’s envelope is composed of double-curved Fiber Reinforced Polymer [FRP] skin typically used at such a scale in the construction of boats and yachts. The vertical sides of each petal are sheathed in bead-blasted stainless steel panels. The unprecedented use of FRP has made possible the joint-less, continuous skin for each of the sail-like surfaces achieving a sense of lightness with their gleaming petals. As elsewhere in Marina Bay Sands, the building aims and achieves the highest levels of sustainability.


Architecture and Design of the ArtScience Museum For the promontory at Marina Bay, the centerpiece of downtown Singapore, the Government of Singapore mandated an iconic cultural building. Marina Bay Sands Corporation and its architect, Moshe Safdie, proposed a new kind of museum that explores the shared quest for knowledge and a passion for innovation that forms the foundation of both art and science. The new ArtScience museum expresses the spirit of Singapore, combining the arts and the sciences in celebrating creativity and exploration and will serve as a symbol of the spirit of Singapore and its citizens.


The design that emerged is composed of two principle parts. The base, which is embedded in the earth and surrounded by the Bay’s water and a giant lily pond, and a flower-like structure made of 10 petals, generated by the geometry of spheroids of varying radii that seemingly floats above the landscaped pond base. The petals, or fingers as some refer to them, rise towards the sky with varying heights, each crowned by a skylight which draws in daylight, penetrating the base and illuminating the galleries within.


The museum is entered through a free-standing glass pavilion. Large elevators and escalators convey the public to the lower and upper galleries. In total, there are three levels of galleries with a total area of 6,000 square meters.


The asymmetrical museum building, which reaches upwards into the skyline as high as 60 meters, is supported by an elaborate internal steel lattice structure. This assembly is supported by ten columns and tied down at its center by a basket-like diagrid–a sculptural centerpiece that accommodates the asymmetrical forces that the building’s form generates. The result is an efficient resolution of the structural forces for the building, giving it a seemingly weightless quality as it hovers above the ground. The dish-like roof form collects rainwater and drains it through an oculus, creating a waterfall through the center of the museum that feeds an interior pond.


The museum’s envelope is composed of double-curved Fiber Reinforced Polymer [FRP] skin typically used at such a scale in the construction of boats and yachts. The vertical sides of each petal are sheathed in bead-blasted stainless steel panels. The unprecedented use of FRP made possible the joint-less, continuous skin for each of the sail-like surfaces, achieving a sense of lightness with their gleaming petals. The museum has already stimulated the public imagination and many refer to it as the “symbol of Singapore”. Some liken it to a hand of welcome, others to a lotus flower, while still others see in it the richness of geometry and mathematics- the integration of order and complexity.


The building stands as a strong symbol of the function it contains, an institution promoting a deep understanding of the relationships between art and science.

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More