The British School

The British School

Architect
Morphogenesis.
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2016
Category
Universities
© Randhir Singh

The British School

Morphogenesis. as Architects

Morphogenesis’ design vision for The British School in New Delhi, found inspiration in the school’s tagline- ‘An International education with an Indian soul’.With this project, Morphogenesis set out to provide a strong cultural context to the international format of education this institution provides.Located centrally in Delhi, space itself was a constraint. Its population of 650 students was to be doubled to 1300.The principal challenge was to construct the new building on the existing site without disrupting the day to day running of the school. The only constructible space available enveloped the existing premises, presenting construction, phasing and Health &Safety challenges.A strategic approach to phasing was adopted in the form of Phase I comprising of a perimeter block to transfer and accommodate existing operations. Phase II, being built on the vacated footprint of the old school, houses additional classrooms, laboratories, sports facilities, arts wing and a performing arts Centre.


The unusually diverse student population with over 55 nationalities led Morphogenesis to evolve a socio-culturally inclusive process of detailing the brief. A series of workshops with various stake holders such as academicians and student class representatives, 3 to 18 years of age,was set up.This approach acknowledged diversity and aimed to create an environment that would foster social cohesion.


One amongst many interesting outcomes of this collaboration was the notion of semi-enclosed breakout spaces that are liberally scattered around the school and are constantly being transformed in the way they are occupied. This was a response to the multicultural personality of the school and its strong social agenda, whereby a number of lateral activities take place in a typical school day. These breakout spaces have been consciously placed along transition areas,such that the activities they facilitate become an integral part of the student experience, enhancing their holistic socio-cultural awareness and demonstrating the school’s outreach philosophy at the same time.The multi-functional nature of these spaces helped in optimizing the built up space of this urban school.


Two key design strategies were deployed to optimise resource. One was to minimise reliance on mechanical systems. Morphogenesis advocated that 50% of the school be non-air-conditioned with traditional passive methods used to temper the environment and optimize energy consumption, creating an environmentally experiential learning environment. The second strategy was that of planning the school as a system of courtyards scaled such that majority of them are in shade throughout the year, thus making them effective not only as transition spaces but as extended learning environments.Internal courtyards, chajjas (deep overhangs) and verandahs provide opportunities for students to engage with the environment and nature. Taking inspiration from traditional chaupals (outdoor gathering spaces) in India, some congregation spaces are designed to sit in the shade of mature trees. Protecting old trees, creating bioswales, rain gardens and a visible rainwater harvesting system, consciously illustrate demonstrative sustainability. Care has been taken to protect all existing trees and the student community has played an active role in the transplantation process.


The design of The British School in New Delhi enriches the learning experience of its highly diverse student population by providing a contextual richness to their passage through education in India. 

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More