The Courtyard

The Courtyard

Architect
M9 Design Studio
Location
Bangalore, Karnataka, India
Project Year
2018
Category
Restaurants
Shamanth Patil Photography

The Courtyard

M9 Design Studio as Architects

The site previously formed part of the garden of a house occupied by the clients' grandparents. The design of the new building was intended to minimise its impact on this existing house, both during and after its construction. A desire to maintain a connection with the existing house informed the decision to keep as much of the existing garden area as possible, and to position the entrance to the new building so it opens onto this space.

 

We aimed to create a unique building using mass-produced components – we all want high quality products, but at a cheap price and with short execution timeline. Rectangular in plan, the two-storey building features a flat roof, corrugated metal walls and a mild steel frame. Corrugated polycarbonate sheet facade encases the multi-purpose event space on the first floor. We used a thin and translucent material to replace the regular exterior walls, where natural light can be maximised in the interior space. The inside of this polycarbonate sheet facade is lined by rich textured drapes to control the amount of natural light inside during specific shows and events. Windows are made from the same material as the walls, so they don't offer any additional light but can be opened to let fresh air into the building. At night, lights glowing from within transform the building into a huge light-box along the streetscape. A steel structure made up of I-beams is on show inside the building and has been painted black. Deck sheet ceilings are left exposed, while the floors encompass a mixture of concrete and timber.


Material Used :

1. Lexan - Polycarbonate façade sheet

2. Jindal Steel - ISMB members

3. Ultratech - Cement

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Jindal SteelISMB members
UltratechCement
Between The Sheets | Damask
next project

Between The Sheets | Damask

Private Houses
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter