The Keppel Cove Marina

The Keppel Cove Marina

Marinas
Shenwanzhen, Zhongshan, Guangdong, China - Build completed in 2018
© Tom Roe

Keppel Cove Marina

UNStudio as Architects

Keppel Cove Marina 

The new Marina at Keppel Cove is located in Zhongshan, in the Guandong Province of China and is situated on the banks of the River Xi. The 50,000 sqm masterplan for the project comprises a marina with direct access to the Xi River, a service building, high-end residential villas and the supporting infrastructure, such as the CIQP building, a bridge, roads and surrounding external dykes. Keppel Cove Marina is the first and only marina with a private port of immigration in all of China.


Clubhouse

The Marina clubhouse is designed to resemble the experience of being on a yacht, or a luxury cruise. On the one hand it forms a retreat where people can disconnect from their busy daily lives and enjoy tranquillity and relaxation. On the other, it offers excitement and activity, alongside opportunities to escape and explore.

The spatial and architectural concept for the clubhouse is to create a strong identity at the heart of the development. This is achieved by staging identity points from the entrance towards the river. The journey from the main entrance over the bridge towards the clubhouse and the visibility of the water and boats is designed to create an arc of suspense.

A contrasting approach to visual impact and the maritime notion of bridging land and sea was employed in the design. Whilst from the land side a sculptural landscape builds up gradually as you approach the clubhouse, from the water side a distinct and open facade welcomes seafarers while casting a shimmering reflection on the water.

The shape of the building (and the surrounding landscape) was derived and developed based on the main access routes to the clubhouse, in combination with the most attractive view lines. In a smooth transition, spaces radiate outwards in an organic fan shape, away from the main infrastructure node at the base of the ‘stalk’ (the bridge).

The design outcome of the fan shape is also a wide building frontage that takes maximum advantage of the marina view, while at the same time fluently guiding different user groups to their various destinations.

The landscape surrounding the building is designed and organised with respect to views of the surrounding environment: there are plateaus from which to experience and enjoy the river Xi and view points that connect people with the soft landscape of Shenwan. The architecture allows for these views to also be enjoyed by the public without infringing upon the privacy of exclusive users or residents.


Funnels

Large, open ‘funnel’ spaces cut through the building, whilst simultaneously forming vertical connections by means of staircases which allow access and strolling between the levels. The Funnels change the typical notion of the building from an obstacle to the waterfront to a liquid space which allows for a seamless transition through the building’s volume. They form a permeable layer for walking from one side of the clubhouse to the other without interfering with the building’s programme and as such aid in the organisation of the interior spaces.


The funnel spaces enable views through the entire building towards the nearby yachts and the water. Framing the sight of these picturesque spots is highly important as it enables vistas from each point inside the building to either the yachts or the hilly landscape to the North East of the site. In this way the funnel spaces create a strong inside-outside relationship for the building.


In warmer periods the funnels enable a constant gentle breeze to cool the spaces by means of natural cross ventilation.


Ben van Berkel: “The way the wind is guided through the building in order to cool down the interior is also metaphorically articulated in the design. Within the internal wind funnels, it is almost as though you can see the wind swirling around within the architecture that surrounds you.”


Natural light entering through a large skylight and the East and West openings creates a comfortable atmosphere and offers a constant play between light and shadow. In these spaces wood panelling finishes reference the luxury yachts that are moored nearby - where the deck in many cases functions as a soft material contrast to the hard carbon fibre body of the vessels.  


Facades

Alluding to the colours, materials and the craftsmanship employed in the skins of contemporary speedboats and yachts, the facade of the clubhouse consists of bronze coloured aluminium panels. Often used in naval architecture, this bronze hue highlights the softness and fluidity of the building’s geometry.

On the waterfront the entire facade is glazed and built up with glass fins for structural support. This facade includes several balconies that provide vista points and shading to the glazed areas. The undersides of the roof and the balconies are clad with mirror finishes which resemble sparkling reflections on the water’s surface.  


Interior

As a hub for maritime lifestyle activities, the marina offers various amenities for social interaction, for business, leisure and wellness, with the clubhouse building housing numerous restaurants, a members’ area, spa, gym, ktv and guestrooms.


Bridge

The bridge provides the main access route to the clubhouse and the waterfront. Pedestrian and vehicle routes are separated with a strong focus on the experience of the pedestrians. The walking level is located below the vehicular path and therefore sheltered from the view, fumes and noise of the cars. The bridge incorporates several platforms to rest or linger and above the dyke the handrail of the bridge transforms into a seating area - with the handrail of the vehicular path functioning as the canopy.

Project team
Architects
Aluminum cladding
Consultant bridge structure
Consultant green energy
Product Specifications
BrandCategoryProducts
AC Exchange TimberAccoya timber cladding
Euramax Coated ProductsEuramax Coated ProductsAluminum cladding
thyssenkrupp Elevatorthyssenkrupp ElevatorContractor and Consultant lifts
ZVE Fraunhofer Institute
next project

ZVE Fraunhofer Institute

Research Facilities
Stuttgart, Germany - Build completed in 2006
View Project