The Loquat Tree House

The Loquat Tree House

Architect
Machado Igreja Arquitectos
Location
Lisboa, Portugal
Project Year
2015
Category
Private Houses
João Morgado
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersClimar S.A.
ManufacturersOsvaldo Matos
ManufacturersSmeg
ManufacturersTupai
ManufacturersWater Evolution

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Smeg
Manufacturers
by Tupai
Manufacturers

The Loquat Tree House

Machado Igreja Arquitectos as Architects

The apartment was visibly disfigured and degraded. The parlors looked over the road; the kitchen and the bedroom stood above an enclosed balcony, which led to an abandoned courtyard where the loquat endured. The project contemplates the conversion of the parlors into bedrooms making way for the living room. At the heart of the apartment, the wooden corridor emerged between the stone-coated damp zones. The sliding panel, standing between it and the common areas, has two openings, which allows illumination of the corridor and brings the loquat into context. The abandoned courtyard, in turn, gains a leading role as an indispensable complement to the living area and the kitchen. Then arises a bench, turned westward, and a tank with running water; lengthy marble elements which strive to invigorate the outside and emblazon the kitchen and the living room, as well as the loquat. The project consists in restoring the nobility of original aspects and, at once, integrating storage spaces and new coatings which are capable to respond to the current demands. The intervention strives to set a moment of continuity and rejuvenation in the history of the apartment.

This story is available in multiple languages
Share or Add The Loquat Tree House to your Collections
Project Credits
Antwerp Law Courts
next project

Antwerp Law Courts

Individual Buildings
Antwerp, Belgium - Build completed in 2005
View Project