The Meadows

The Meadows

Architect
Vita Architecture
Location
Surrey, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Arch photos, Carine Buchanan, James Oaten

The Meadows

Vita Architecture as Concept to completion architects

The brief called for increasing the amount of natural daylight across the house and reconfiguring the layout in order to create a functional and beautiful set of spaces. In turn, the house was gutted, opened out to create open plan living and open rooms flooded with natural daylight. 

 

The original property was a double height billiard hall built in the 1870s. Over the years, it had seen multiple owners who had cut and carved the space into a series of interconnected dark rooms and corridors. Loaded with hidden charm, our response was to open the space back up.

 

Our specifications included a material palette of timbers and silestone is consistently spread across the house, with differing treatment to the silestone depending on it’s application. Typically across the kitchen and bathroom spaces we utilised a full gloss finish, whilst at the stair detail we were able to grit the stair with a sand blast finish to ensure we had enough slip resistance. This helped to both lighten the spaces and make each room feel part of the same family.

 

Our proposal was to expose and maximise these features through using glass installations to open up the bedroom to a double height dining space and the beautiful original bay window and also taking the unused loft out to create tall pitched ceilings. This created airy rooms flooded with natural daylight.

Project Credits
Concept to completion architects
Kitchen Designer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Stone supplierNeogranite
Product Spec Sheet
Stone supplier
Clark House
next project

Clark House

Private Houses
East Melbourne, VIC, Australia - Build completed in 2017
View Project