The Nook House

The Nook House

Architect
Studio 163
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Emanuelis Stasaitis

The Nook House

Studio 163 as Architects

Studio 163 have added a window seat and subterranean wine cellar to a family home in London.

 

E + H wanted to open up their kitchen and dining space to the garden and maximise light whilst minimising the changes to their existing façade.

 

The main issue was the existing narrow galley kitchen which had little natural light. The aim was to create a subtle intervention that would enhance their way of living.

 

We proposed a modest side extension as well as an opening in the rear façade which allows for a widening of the plan and for a new space to be created which could be used in multiple ways. The main element of this project was to introduce a window nook which acts as a reading space, a seating area around the breakfast table and as storage for the two children’s activities.

 

The brief included a subterranean wine cellar which required significant excavation works and the pouring of over three tonnes of cement.

 

We designed the space with a restrained palette of materials in mind, echoing the relaxed feeling of the garden, using highly skilled joiners to create feature pieces and using a subtle terrazzo for the continuous backsplash to provide a playful element to the kitchen.

 

Externally, the facade respects what is already there, a context of inter-war Art Deco housing typically finished in white render.

This story is available in multiple languages
Share or Add The Nook House to your Collections
Project Credits
Architects
Zhejiang Perfect Production Factory
next project

Zhejiang Perfect Production Factory

Offices
China, Zhejiang, Jiaxing, 海宁市 - Build completed in 2019
View Project