The Renovation of Guangzhou Mengsheng House

The Renovation of Guangzhou Mengsheng House

Architect
Urbanus
Location
18 Shang Meng Sheng Street, Guangzhou, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2018
Category
Housing
Zhang Chao

Serene Residence in a Bustling City: The Renovation of a Little House in a Historical Neighborhood of Guangzhou

Urbanus as Architects

The Mengsheng Community in the Haizhu District of Guangzhou got its name out of the saying that the descendants of Mengtian, a legendary general of Qin Dynasty (221B.C-207B.C), resided here. The project is located on Upper-Mengsheng Street, a long and winding alleyway. The original house was a three-story brick and concrete structure that the owner built in 1985 with merely 22 square meters floor area on single story. It is closely surrounded by its neighboring buildings.

The east side of the house brushes against the exterior wall of the adjacent house, while the north and west sides have a spacing of 90 and 30 centimeters with neighboring houses. The 80 -centimeter-wide alley in the south, which barely allows two people to walk pass each other, is the only passage that leads to the entrance. In addition to being small, compressed, dark, and inconveniently close to the neighboring houses, the building also has poor thermal performance with underlying structural dangers. These issues are always typical in the process of regeneration in old city quarters.

The renovation plan started from the interior, aiming to reorganize the vital functions of daily life within the limited space. The operation of carving through the floor plates enables the integration of the whole building and creates interlocking living spaces. Skylights are introduced on the top floor to allow light in the building. Thus the dark and light spaces, openings and enclosures, are manipulated to make the tiny interior feel much more spacious.

The construction started with the reinforcement of the overall structure. The original steep, single-run stair was replaced by a comfortable double-flight one as a device to rearrange vertical circulation. There is individual bathroom on each floor. The customized light scoops on the north and south walls bring additional skylight to the dark ground floor. Carefully designed viewing windows at various positions on the walls not only usher in natural light to each floor, but also bring outside views inside. On the top fourth floor, there is a transparent small room and a terrace that overlooks the surrounding city. It is intended to be an open space flexible for various activities as admiring the moon, having tea or contemplating.

A house should not only accommodate people, but also their spirit and dreams. Though this house is tiny, it provides a unique feeling of serenity over the hustle and bustle of the metropolis. The stroll through the dark and narrow alley into the building can be a reminder of an excerpt from the Chinese literary classic, The Peach Colony, that tells a story of a fisherman’s discovery of an “Arcadia” at the end of a grove of peach trees: “At first the opening was very narrow, barely wide enough for one person to go in ”. After walking through the alley that is illuminated by only a beam of narrowly constrained skylight, eventually “it opened into a flood of light ”. Here, while one ascends from the ground floor of the building to the top, he gradually emerges from darkness into brightness and his feelings would rise from repression to a sense of release. This experience is akin to that of the fisherman, thus the building can be seen as the reconstruction of a “vertical Peach Colony”. 

Small pieces of maroon stone with natural grains are chosen for the exterior wall of the house, since their color matches with the surrounding old buildings. As time passes, the overall texture of the wall will enable the house to be further integrated into the surrounding environment. After renovation, the building still takes on a low-key stance in the neighborhood, while provides a welcoming respite for its owners in the bustling city.

This small, single-family house of merely 80 square meters is a tiny cell that composes the old city fabric of Guangzhou. As an example of the city's micro-regeneration process, this project has a unique cultural ambition for the revival of the historical clusters within the city. It undertakes resistance and provides an alternative option that opposes the prevailing tabula rasa model of urban renewal.

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More