The Rincon Bates House

The Rincon Bates House

Architect
Studio Twenty Seven Architecture
Location
Washington, United States
Project Year
1906
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersPhilips Lighting Signify
ManufacturersTOTO
ManufacturersVelux
ManufacturersAlkco
ManufacturersBelfer

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by TOTO
Manufacturers
by Velux
Manufacturers
by Alkco
Manufacturers
by Belfer

The Rincon Bates House_Studio 27 Architecture

Studio Twenty Seven Architecture as Architects

Project Description


The R|B House is a re-conceptualization of an end row house unit in Capitol Hill, Washington DC. The project furthers a continuing exploration in sustainable urban residential design.


The existing two-story structure was originally built in 1906 and represents the archetype of single family dwelling units in the city. The house had been renovated in the early 1970’s, but the interior space remained a series of compartmentalized programmed rooms reminiscent of more traditional lifestyles.


The owners approached Studio 27 with an open ended request, the only stipulations being a re-configuration of the existing circulation pattern and thoughtful consideration for the ecological impact of the project. The scope of work evolved through an investigation of sectional manipulations focusing on apertures, daylight and natural ventilation.


The architects’ strategy displaced the dark, musty interior with a sense of openness, both in plan and section, to create a more implicit series of relationships between traditionally separated hierarchical programs. Studio 27 removed a section of the second level floor joists to carve a void through the middle of the house over the dining room, enabling shared light between all spaces, and introduced operable skylights to create a per formative stack effect to control ventilation. The second floor is divided into two bedroom suites, connected by a tubular steel and glass bridge that further contrasts with the heaviness of the existing masonry. Energy and water consumption are additionally minimized through the use of tank less gas-powered water heaters, new low E glass windows and doors, bio-based insulation, low-flow plumbing fixtures and dual flush wall hung toilets, and all interior finishes are domestically resourced recycled and formaldehyde-free to improve indoor air quality.


The ’Open’ House represents the non-traditional urban sustainable lifestyle.


Photographer: Anice Hoachlander, Hoachlander Davis Photography

Share or Add The Rincon Bates House to your Collections
Project team
AUTOSTADT ROOF AND SERVICE PAVILION
next project

AUTOSTADT ROOF AND SERVICE PAVILION

Pavilions
WOB, Germany - Build completed in 2013
View Project