The Room at Technicolor – PostWorks

The Room at Technicolor – PostWorks

Architect
Rafi Segal Architecture Urbanism LLC

Sara Segal
Location
New York, United States | View Map
Category
Offices
Kate Joyce; courtesy of Rafi Segal & Ben Murray

The Room at Technicolor – PostWorks by Rafi Segal A+U with Sara Segal

Rafi Segal Architecture Urbanism LLC as Architects

The Room is a film finishing studio housed within Technicolor facilities in New York City. Servicing films, documentaries and television, the studio includesthreeseparately operated editing suites, a shared reception area and meeting spaces. The design ofThe Roomaimed to create a unique work environmenttailored to the specific needs and working habits of its users, while enhancing both the aesthetic experience andthe functional -technical performance of the studio.


The new design of the studio created a two-fold spatial condition: isolated and separate editing suites on the one handand a sharedopen ‘common’ space on the other. The editing suites appear as free standing objects, independent ‘worlds of their own,’ abstract cubes set within a larger loft-like space of movement and interaction. Acoustically and visually sealed, each suite is physically separated from the others and insulated by a double wall –floor-ceiling construction: a double envelope system with air and acoustic boards in between the interior and exterior envelop. While the interior envelope of the suite is designed to absorb sound and light, its exterior does the opposite –reflect light and sound back onto the larger common space. Cladded with back painted glassthese exterior surfaces create a strong visual effect of reflecting images and an illusion of transparency. The heaviness and opacity of the suites physical construction is thus contrasted by a notion of lightness and dematerialization.


Theplay of contrast further shapes the experience of visiting and working in the studio. The enhanced interior condition of the suites, thateliminates external distractions to allow full attention on the screen,is met by the exposed, open and naturally lit ‘outer’ loft space, aligned with a series of large windows which brings the city closer into it. Within the single studio ‘inside’ and ‘outside’ become two distinct experiences of contrasting spaces, where the movement between them provides a sense of regeneration and relief. Furthermore the ‘outside’ common loft space is designed in black and white - a monochromatic paletteof grays, creating a neutral break, a visual retreat from the focused color editing done within the suites. The transition between these spaces is marked by wide thresholds, which heighten the awareness ofleaving the loft space and entering into the other ‘space of digital production’, into the world of film where realities are being constructed in virtual space.


Editors, colorists, visual effects artists, producers, directors, and film makers spend hours on end in these spaces, continuously refining the aesthetics of a project, concentrating on colors, sounds, and fine tuning of images.The design fully supports the ability to focus attention on the editing work, yet also transforms the visit to the studio into an aesthetic experience which both enhances and expresses the work being produced.

Product Spec Sheet

ElementBrand
manufacturerBold Glass and Metal Inc.
Product Spec Sheet
manufacturer
Menagerie Eatery
next project

Menagerie Eatery

Restaurants
Mirdif, Dubai, United Arab Emirates - Build completed in 2017
View Project